Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Frankrikes bortglömda nyckel? Antoine Griezmann är en kandidat till VM:s spelare utan att få rubrikerna – så förändrade franska skadorna hans roll

Antoine Griezmann och Frankrike firar.
Bildtext Antoine Griezmann har agerat framspelare i VM.
Bild: Niviere David/ABACAPRESS.COM/Shutterstock/All Over Press

Alla pratade om Kylian Mbappé inför Frankrikes kvartsfinal. Borde alla prata om Antoine Griezmann inför semifinalen?

Den taktiska debatten inför VM-kvartsfinalen mellan England och Frankrike var enkelriktad. Lätt hänt när fotbollsvärldens mest påkostade presskår lägger pussel.

Stoppa Kylian Mbappé var den unisona uppmaningen till Gareth Southgate.

Sedan kom 1–0 från Aurelién Tchouaméni och 2–1 från Olivier Giroud. Mbappé var tystad, men Les Bleus gick ändå till semifinalen. Spelaren bakom alltihop? Antoine Griezmann – en solklar kandidat till turneringens mest inflytelserika spelare.

– Antoine har varit oerhört bra och måste fortsätta att vara det, säger förbundskaptenen Didier Deschamps inför semifinalen mot Marocko.

Giroud ger Frankrike ledningen på nytt i kvartsfinalen mot England! - Spela upp på Arenan

Och sedan det väsentliga:

– Han spelar i en annan roll nu, men den passar honom. Han gillar att vinna en duell lika mycket som att slå en assist och har alltid varit en lagspelare.

Skador ledde till nya rollen

Griezmann hamnade här på grund av franskt oflyt.

Didier Deschamps skulle ju starta med Paul Pogba och N’Golo Kanté på mitten och Karim Benzema på topp. Tre tunga skador senare var han tvungen att tänka om – och i ombyggnaden blev Griezmann en avgörande pusselbit.

Didier Deschamps.
Bildtext Didier Deschamps.
Bild: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Han har inte gjort något mål i VM och han tar få avslut, men han har flutit runt i en friare roll bakom Giroud och slagit flest avgörande passningar av alla VM-spelare. Och precis som Deschamps säger: Antoine Griezmann har dessutom varit en stark duellspelare.

Det är Frankrikes nyrenoverade nummer tio-spelare: redo att göra det smutsigare jobbet och samtidigt vara kreativ motor.

– Laget behöver mig mitt i smeten, och jag ska vara nära försvaret när vi inte har bollen, sa Griezmann tidigare under VM om sin förändrade roll med mycket mer defensivt ansvar.

Haft märklig höst

Mer än något annat har Antoine Griezmann ändå varit Didier Deschamps spelare – oavsett vad som har hänt på klubblagsfronten.

– Åtminstone är han inte trött, konstaterade Deschamps under en samling tidigare i höst och ringade in varifrån Antoine Griezmann kom till den här VM-turneringen.

Antoine Griezmann blickar fokuserat.
Bildtext Antoine Griezmann släpptes fri i klubblaget i oktober.
Bild: IMAGO/Ricardo Larreina Amador/ All Over Press

Griezmann var fastbunden i en högst märklig låneuppgörelse mellan Barcelona och Atlético Madrid, där fransmannen inte fick spela mer än en halvtimme per match för att Atléti skulle undvika en obligatorisk värvning av fransmannen.

Nu är utköpsklausulen använd, och på många sätt speglar Griezmanns spel i landslaget också det Diego Simeone-slit som han är van vid i Madrid.

När VM-semifinalen mellan Frankrike och Marocko startar, gör Griezmann sin 73:e raka landskamp. Att han dessutom är alla tiders assistkung och tredje bästa målskytt i franska landslaget säger det mesta om hur flerdimensionell Frankrikes lite bortglömda nyckelspelare är.

– Jag är skyldig Deschamps allt. Jag gör allt jobb på planen för att tacka honom, säger Griezmann.

VM-semifinalen mellan Frankrike och Marocko startar klockan 21.00 i kväll. Matchen sänds i MTV3 och svenska TV4. Efter midnatt kan man se matchen i efterhand på Arenan.

Diskussion om artikeln