Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lucia fick sin krona på Gamla rådhustorget – viktig tradition för östnylänningarna

Uppdaterad 14.12.2022 11:59.
En liten flicka med luciakrona i famnen på en kvinna. Båda ler och tittar in i kameran.
Bildtext Lilla lucian Lilly Hautala fick se kröningen tillsammans med mormor och morfar, Ingela och Steffi Lindroos.
Bild: Mira Bäck / Yle

En hel del människor samlades i snöfallet på Gamla Rådhustorget i Borgå för att se Östnylands lucia 2022 krönas trots allt.

Hon heter Olivia Halttunen och kommer från Ebbo i Borgå. Lucia ska sprida ljus i vintermörkret tillsammans med tärnorna Wilma Byman och Veronica Lindberg från Sibbo.

Mira Salmi och dottern Seea har hittat en bra plats precis framför rådhustrappan där kröningen ska ske om en liten stund. Seea är lite blyg, men berättar med lite hjälp av mamma att de varit och tittat på luciakröningen tidigare också. Till familjens luciatraditioner hör att äta pepparkakor och dricka glögg.

En liten flicka i luciakrona och hennes mamma. Mamman tittar på flickans ansikte, flickan ser bort. De befinner sig framför Gamla Rådhuset i Borgå.
Bildtext Sea och Mira Salmi i väntan på lucia.
Bild: Mira Bäck / Yle

Malin Lönnroth har också kommit för att titta på kröningen tillsammans med dottern Victoria Nygren.

– Vi har inte varit så hemskt många gånger men i dag passade det bra in i tidtabellen. Vi tänkte att vi vill komma och titta på lucia när det är så mörka tider, säger Lönnroth.

Hon är glad över att det överlag blev en luciakröning i år, för till en början såg det illa ut då luciakandidaterna var alltför få. Till slut anmälde sig ändå sju intresserade, och luciatraditionen kunde fortsätta.

– När man fick läsa i tidningen att det kanske inte blir någon lucia så blev man nog lite förskräckt. Superfint att det blev så här många tjejer som ställde upp och att vi har en lucia också i år, konstaterar Lönnroth.

Många människor på Gamla Rådhustorget i snöyran. En liten pojke håller i en pappmugg och pekar på något. Flera hundar, barn och pulkor syns i bild.
Bildtext Pulkor, hundar och barn finns det gott om på Gamla Rådhustorget under kröningen. Föreningen Invånarna i Gamla Borgå bjöd alla festdeltagare på glögg.
Bild: Mira Bäck / Yle

Dottern Nygren berättar att de inte brukar fira luciadagen så mycket hemma, men nog i skolan.

– I skolan har vi alltid att ettorna sjunger, en är lucia och de har luciatåg, berättar hon.

En kvinna lutar sig närmare ett barn. Båda ler och tittar in i kameran. De står i snöyran framför Gamla rådhuset.
Bildtext Malin Lönnroth och Victoria Nygren.
Bild: Mira Bäck / Yle

Snart hittar vi en till liten lucia i folksamlingen. Det är Lilly Hautala som har både tomteluva och luciakrona. Hon ska få se luciakröningen för andra gången tillsammans med mormor och morfar, Ingela och Steffi Lindroos.

– Det ska bli en tradition, har vi tänkt. Vi var till domkyrkan förra året, det var också jättestämningsfullt, säger Ingela Lindroos.

Hon berättar att familjen alltid brukat titta på luciakröningen, antingen i Borgå eller i Helsingfors.

– Våra flickor har också varit lucior hemma, inflikar Steffi Lindroos.

– Vår äldre dotter, hon fick äran att göra luciasmycket ett år. Det är nog en mycket stark tradition i vår familj, säger Ingela Lindroos.

På avstånd hörs luciasången, nu är det snart dags för kröning. Strax står lucia och tärnorna på Gamla rådhusets trappa tillsammans med musikern och vd:n för Folkhälsan Utbildning Ab, Tomas Järvinen. Han talar om vikten av att uppehålla traditioner och göra gott åt varandra innan han ger Halttunen luciahalsbandet.

Luciatrion kröns på Gamla rådhusets trappa i Borgå.
Bild: Mira Bäck / Yle
Lucia, två tärnor och en man står på en trappa. Mannen håller tal.
Bild: Mira Bäck / Yle

Trion sjunger några vackert klingande julsånger och önskar god jul. Förutom luciatrion uppträder också Runebergskören, och så bjuds det på hornmusik.

– Jag tycker det var underbart att vi fick en lucia nu, vi hade ju lite trassel med att få fram en. Både lucia och tärnorna sjöng väldigt väldigt vackert, det var en glädje att lyssna på dem.

Det säger Henkka Wegelius som uppträtt med kören. Han står bredvid Annika Wegelius och lilla Olivia, som berättar att hon varit stjärngosse på dagis.

– Jag tyckte kröningen var ljuvligt stämningsfull, säger Annika Wegelius.

En man och en kvinna håller ett litet barn i famnen.
Bildtext Henkka och Annika Wegelius för vidare luciatraditionen till lilla Olivia.
Bild: Mira Bäck / Yle

Henkka Wegelius berättar att hans mormor varit föreståndare för ett äldreboende i Åbo.

– Jag har vuxit upp med lucia varje år där. Hon hämtar så mycket glädje i de äldres ögon, det är underbart att vi har den traditionen. Jag hoppas den fortsätter länge och väl, säger han.

Vy i snöiga Gamla stan i Borgå. Barn leker i en stor snöhög invid Simolinshuset.
Bildtext Det vintriga vädret gav julkänsla. Några barnfamiljer stannade för att leka i snön på väg bort från kröningen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Rättelse 14.12.2022 kl.11:59 Det var Föreningen Invånarna i Gamla Borgå som bjöd på glögg. Glöggen på Rådhustorget var gratis och inte till salu.

Diskussion om artikeln