Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Semifinalen blev ett argentinskt anfallskalas – se hur Messi och radarparet sänkte Kroatien: ”Satte motståndarna i chock”

Uppdaterad 14.12.2022 01:07.
Argentinas drömminuter i VM-semin: Gjorde två mål i slutet av första halvlek - Spela upp på Arenan

Det blev ingen ny, nervnaggande VM-kväll. Kroatien var klasser sämre än Argentina i semifinalen – som bjöd på Messimagi och glödhett flankstöd från Julian Alvarez.

Total stiltje i en halvtimme.

Sedan kom urladdningen som ger guldvittring i hela Argentina. Först krutade Leo Messi in en stensäker straff och minuter senare sprang anfallskollegan Julian Alvarez in 2–0 efter en rätlinjig räd från mittplan.

När samma duo blixtrade till i andra halvlek var allt klart. Messi gick inte att stoppa i sin framfart i straffområdet och Alvarez punkterade semifinalen med sitt andra mål för kvällen.

– Messi grundlurar Joško Gvardiol. Det där är ett klassmål, ett klassiskt VM-mål. Kroatien har inte haft något svar på den duon i kväll, utbrast Yle Sportens kommentator Chriso Vuojärvi i direktsändningen.

3–0-segern betyder att Messis mannar bara är en seger ifrån guldet som slutligen skulle göra honom till en husgud på Diego Maradonas nivå i hemlandet.

– Vi bad folket att tro på oss, eftersom den här gruppen är otrolig. Och vi gjorde det, vi ska spela VM-final igen, säger Messi i argentinsk tv efter att hans andra finalplats i karriären säkrats.

”Kroatien i chock”

I två raka VM-turneringar har Kroatien gjort sig känt som det sega laget som tvingar matcher till förlängning och straffar – och väl där dödar drabbningarna. I kväll gick luften ur kroaterna tidigt.

– Kroatien hamnade i någon slags chock. Det ser ut som att de bara står och funderar vad som pågår runt dem, konstaterade experten Kasper Hämäläinen efter måldubbeln i första halvlek.

Julian Alvarez fälls av Dominik Livakovic.
Bildtext Julian Alvarez kapades i situationen som gav Argentina straff.
Bild: Kieran McManus/Shutterstock/All Over Press

Argentinska anfallsduon blev för svår för silvermedaljörerna från Ryssland.

Det var Alvarez som fixade straffen efter en krock med målvakten Dominik Livakovic. Samme Alvarez stod för en 50-meterstransport med bollen till 2–0-målet.

Men det mesta handlade om Messi. Den otagbara straffen tog honom i delad skytteligaledning med fem mål och gör honom till Argentinas främsta VM-målgörare med totalt elva baljor.

Sällsynt stor semifinalseger

Alvarez andra för kvällen kom i sin tur efter Messis trollkonster vid kanten av straffområdet. Joško Gvardiol har hört till turneringens främsta backar, men då Messis fötter trummade på blev 20-åringen en åskådare.

Se Messis show före Argentinas tredje mål! - Spela upp på Arenan

3–0 var ett sällsynt odiskutabelt semifinalresultat i VM. Av de 16 semifinalerna inför kvällen hade bara en match slutat med en tvåmålsseger eller mer – Tysklands 7–1-utskåpning av Brasilien 2014.

– I dag såg vi hur den kroatiska kapaciteten kom emot, menade experten Juho Rantala i Yles studio.

– Det är samtidigt en stor fjäder i hatten för Argentina. Efter de första 20 minuterna var man väldigt bra på många fronter.

Därmed får Argentina jaga en uppföljning på VM-gulden från 1978 och 1986. Finalmotståndet klarnar i onsdagens möte mellan Frankrike och Marocko.

Argentina var en guldfavorit inför turneringen och i själva mästerskapet har mycket kretsat kring ”Albiceleste”.

På söndag blir Lionel Messi den som spelat flest VM-matcher genom tiderna (26), han får chans till revansch för finalförlusten för åtta år sedan – och han får en gyllene möjlighet att befästa sin position i debatten om tidernas främsta fotbollsspelare.

Diskussion om artikeln