Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark får ny regering: Mette Frederiksen fortsätter som statsminister

Mette Frederiksen talar vid en mikrofon iklädd vinterkläder utanför ett upplyst hus med adventsdekorationer i fönstren.
Bildtext De danska socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen fortsätter som statsminister.
Bild: Liselotte Sabroe / AFP

På tisdagskvällen meddelade de danska socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen drottning Margrethe II att hon är redo att bilda regering.

Danmark får en ny regering som består av socialdemokrater, det konservativa mittenpartiet Venstre och Lars Løkke Rasmussens nybildade parti Moderaterne.

– För snart sex veckor sedan fick ja uppgift att utred om det kunde gå att bilda en bred regering i Danmark. Och jag har i kväll meddelat hennes majestät drottningen att det kan det, säger Mette Frederiksen.

Den nya danska regeringen kommer att presenteras på torsdag, uppger hon, men redan på onsdag kommer de tre regeringspartiernas partiledare – Mette Frederiksen, Lars Løkke Rasmussen och Venstres Jakob Ellemann-Jensen – att presentera den nya regeringens politik.

En regering som är villig att samarbeta

Frederiksen beskriver Danmarks nya regering som ”politiskt mycket kapabel”.

– Så vad är det som kännetecknar den här regeringen? Det är samarbete och att politiskt vi vill mycket tillsammans. Det blir också en arbetsgemenskap och det kommer vi att utveckla mera i morgon, konstaterar Mette Frederiksen på tisdagskvällen.

– Att så olika partier går ihop i en regering betyder inte att vi är överens om allt, men vi väljer nu att inleda ett arbetssamarbete med varandra, för det är det viktigaste för vårt land.

Källa: DR