Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Skandalstraffen” en vändpunkt i Kroatiens finaljakt – kritiska kroatiska röster mot domslutet: ”Det dödade oss”

Uppdaterad 14.12.2022 00:21.
Julian Alvarez och Dominik Livakovic kolliderar
Bildtext Argentina fick straff efter den här krocken mellan Julian Alvarez och Dominik Livakovic.
Bild: EPA-EFE

Kroatien hade chans att som andra lag i historien ta sig till två raka VM-finaler. Men jakten på underverket kom av sig redan i den första halvleken. Åsikterna går nog i sär om straffdomslutet, säger Yle Sportens expert Kasper Hämäläinen.

Både Argentina och Kroatien klarade sig igenom kvartsfinalerna efter superdrama. Men då lagen möttes i semifinal var det aldrig spännande.

Början på slutet i den argentinska 3–0-segern utspelade sig redan efter dryga halvtimmen.

Argentina anföll och formstarke Julian Alvarez hann lyfta bollen förbi Dominik Livakovic – för att sedan kapas ned av målvakten. Domaren Daniele Orsato pekade ned på straffpunkten och Leo Messi skötte resten.

Programmet är inte längre tillgängligt
Argentina öppnade målskyttet i semifinalen – efter Messis superstraff - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Alvarez fick sig en luftfärd av krocken – men hur självklar var straffen?

– Åsikterna går nog i sär om den där. Men när man tittar närmare så ser man att Livakovic sätter sin högra fot framför argentinaren, menade Yle Sportens expertkommentator Kasper Hämäläinen i direktsändning.

– Vi tyckte på en gång att det var solklar straff, men ju mer jag kollat är jag inte lika säker. Det går att stötta straff, men det går också att säga att det inte är det, sa domarexperten Jonas Eriksson i SVT:s studio.

Missade domaren en hörna?

I Kroatien var det inget snack om saken. ”Messi och VAR var starkare” tyckte man på tidningen 24satas sajt, ”skandalstraff” lydde Jutarnji lists dom.

– På reprisen ser man att Livakovic inte gjorde en enda rörelse mot anfallaren, han sparkade inte till honom, menade elitdomaren Marijo Strahonja i kroatisk tv.

Den kroatiska bänken reagerade starkt på straffen. Hjälptränaren Mario Mandžukić visades ut.

Straffsituationen kom efter ett snabbt argentinsk anfall. Förbundskaptenen Zlatko Dalic satte fokus på vad som hände före hörnan.

– Som jag förstod det så protesterade killarna för att vi borde ha fått en hörna, som domaren inte gav. Det slutade med att vi släppte in ett mål, säger Dalic till HTV.

– Den straffen dödade oss, och så fick de in ett till mål. Det var svårt att komma tillbaka in i matchen, Argentina är för bra, summerar inhopparen Lovro Majer.

Diskussion om artikeln