Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Det här är Leo Messis VM – vi ska vara tacksamma över att få uppleva honom i finalen

Lionel Messi firar i VM.
Bild: All Over Press

Har han bestämt sig? Sätt ner foten så stadigt, dansa så lekfullt med hela världen på axlarna. Leo Messis sista VM-match blir en final. Det var aldrig någon tvekan om att det skulle bli så här.

Det har pratats massor om mänskliga rättigheter, politik och korruption. VM i Qatar är verkligen laddat – men när veckorna har gått har det framför allt blivit det som det också är, en fotbollsturnering.

Och här kom VM:s starkaste sportsliga story och svepte oss ur soffan. Leo Messi och hans argentinska kumpaner spelade sig till en VM-final, och den här gången blev det ingen skräckfilm.

Gruppspel, åttondel och kvartsfinal pågick i en dimma av drama. Här kom en semifinal där det var som att alla jordens fotbollskrafter drog åt samma håll.

Messis match, Messis lag, Messis VM.

VM:s grundackord har varit jakten på den titel som Messi saknar. Spelare som har åkt hem från Qatar har sagt att de hoppas på argentinskt VM-guld, och anledningen är spelaren med nummer tio på ryggen.

Det är verkligen ett sympatiskt och rimligt önskemål. Efter sex matchers show är det också en realistisk tanke.

Kan Messi surna till?

Scenerna under och efter kvartsfinalen mellan Argentina och Holland har de allra flesta sett. Diskussionen som följde var smålustig.

Kan Leo Messi surna till? Rent av vara uppkäftig, konfrontativ?

Idrott på den här nivån går inte att bedriva utan temperament, känslor och vinnarskalle. Det är solklart att Leo Messi är en ovanlig individ även på det planet, oavsett hur mycket det har pratats om hans timida drag.

Det som däremot är tydligt är hur den mer utlevande Messi har stärkt banden mellan sig själv och sitt hemland. Under många år sågs han framför allt som en produkt av La Masia och Barcelona, men nu cirkulerade en gigantisk Messi-tröja ovanför Rosario då semifinalen närmade sig som en effektiv symbol för den blomstrande kärleken till Messi från hemstaden.

Sen kom matchen, en sportslig påminnelse för hur tacksamma vi ska känna oss över att ha fått uppleva Leo Messis fotbollskarriär.

20-åring blev bortvänd

Kroatien var ett slitet lag, och de höll emot i sisådär en halvtimme. Då spelade Dejan Lovren Liverpool-likt försvarsspel och då kom en straff som ett obehagligt brev på posten. Messi vräkte upp den i nättaket, ett par minuter senare Mario Kempes-kontrade unga urkraften Julian Alvarez in tvåan.

Avgjort? Avgjort.

Kroatien är ett oerhört beundransvärt litet fotbollsland, och de har sin talangfabrik i Zagreb som sprutar ur sig spelare. Joško Gvardiol är bland de senare bland dem som har dykt upp för den stora världens vetskap, han har växt fram till en modig mittbacksjätte i VM.

Se Messis show före Argentinas tredje mål! - Spela upp på Arenan

Sen kom en 35-åring med ett enda uppdrag och då såg Gvardiol mänsklig ut. Messi tog bollen, dansade runt honom, vände en gång, två, tre… Det var Barcelona-Messi över hela förarbetet till avslutande 3–0, det var ännu en sagokantad Messi-kväll i detta VM.

Argentina hoppade och dansade, firade och sjöng. Avbytarbänken vrålade med under stopptiden, Messi log och Messi var bäst.

Bäst någonsin? Absolut.

Störst någonsin? Mer diskuterbart.

En match återstår för Argentina. En match kvar med Leo Messi i fotbolls-VM. Det kan bli den allra största stunden i den här makalösa, oförglömliga fotbollskarriären.