Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA skickar luftvärnssystemet Patriot till Ukraina

Patriot missilsystem stationerat i Polen.
Bildtext USA:s Patriot finns bland annat i Natolandet Polen. Arkivbild.
Bild: Simon Jankowski / AOP

Ukraina har upprepade gånger vädjat om att få det mest avancerade långdistans luftvärnssystemet Patriot. Nu verkar det som USA till slut förverkligar den ukrainska ledningens önskemål.

– Missilskölden Patriot och generatorer är vad Ukraina i första hand behöver för att kunna skydda sig mot det fortsatta ryska robotattackerna, sade landets utrikesminister Dmytro Kuleba när han var på ett Natomöte i Rumänien i slutet av november.

Under hösten och vintern har Ukraina upprepade gånger vädjat om att få det mest avancerade långdistans luftvärn Patriot – och nu verkar USA förverkliga det önskemålet.

Enligt högt uppsatta källor till flera amerikanska medier håller försvarshögkvarteret Pentagon nu på att slutföra planerna på att skicka luftvärnssystemet Patriot till Ukraina.

Beslutet ska ännu godkännas av försvarsminister Lloyd Austin och därefter undertecknas av president Joe Biden. Det kan ske redan denna vecka, enligt New York Times

Enligt nyhetskanalen CNN skulle de ukrainska soldater som ska använda luftvärnssystemet få utbildning på baser i Tyskland. Utbildningen tar åtminstone några veckor.

Effektivaste vapnet hittills

Det är oklart hur många missiler och vilken modell av Patriotsystemet USA kommer att skicka till Ukraina.

Luftvärnssystemet Patriot betraktas som världens bästa långdistansförsvar mot såväl ballistiska robotar som kryssningsrobotar och vissa stridsflyg.

Det skulle vara det effektivaste defensiva vapnet som Ukraina fått hittills och samtidigt ytterligare ett tecken på att USA:s engagemang i Ukraina blir allt större.

Ryssland har tidigare varnat väst för att ge Patriot till Ukraina och låtit förstå att det skulle eskalera kriget.

Källor: AFP, Reuters, CNN, New York Times