Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP vill ha maxpris på el för hushållen – finansminister Saarikko: Skulle kosta staten miljarder

Uppdaterad 14.12.2022 16:08.
Marin om elpristaket: "Fler åtgärder behövs" - Spela upp på Arenan

SDP tog både regering och opposition på säng i riksdagsplenum i förmiddags. I samband med diskussionen om nästa års budget framförde Riitta Mäkinen (SDP) att ett tillfälligt pristak på 20 cent per kWh skulle införas till hushållens fördel.

Förslaget har inte förberetts i regeringen och SDP har inte heller en färdig modell för hur pristaket skulle genomföras.

I ett pressmeddelande skriver Mäkinen tillsammans med riksdagskollegan Matias Mäkynen att man kunde ta modell av bland annat Norge och Estland, utan att gå närmare in på hur modellen skulle fungera i Finland.

Klart är att staten skulle stå för de extra kostnaderna. Mäkinen och Mäkynen föreslår att en eventuell windfall-skatt skulle kunna bidra till finansieringen.

Windfall-skatten används för att beskatta bort såkallade oskäligt stora vinster för elbolagen. Också Finansministeriet har föreslagit en windfall-skatt, vars inkomster visserligen skulle tillkomma staten först år 2024.

Saarikko: det skulle kosta miljarder för staten

Finansminister Annika Saarikko (C) fick i riksdagen lov att reagera på socialdemokraternas förslag

– Det är en stor nationell fråga och en fråga som innebär kostnader i miljardklass.

Socialdemokraterna försöker tona ner talet om prislappen för staten.

Riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman säger till Yle att det inte blir så dyrt som finansministern tror.

– Det finns olika modeller för hur man inför pristak och vi är öppna för förslagen. I inget fall behöver vi tala om miljarder euro, snarare handlar det om hundratals miljoner euro på sin höjd

Centern sur på att SDP solospelade

I riksdagsdebatten fick SDP på pälsen både av regeringskolleger och av opposition för hur partiet framförde saken. Själva idén på ett pristak var det ingen som direkt sköt ner. Centerns Jouni Ovaska var däremot missnöjd över att SDP inte hade talat med sina regeringskollegor innan utspelet.

– Det här är jätteråddigt och fult. Medborgarna vill inte se en sådan här diskussion.

Statsminister Marin: Regering och opposition ska mötas på måndag

Finansminister Saarikko krävde att statsminister Sanna Marin sammankallar både regering och opposition för att diskutera saken.

Marin som än en gång råkar vara utomlands när den egna regeringen trätas, den här gången i Bryssel, försvarade sitt partis förslag inför journalisterna.

– Det är klart att vi behöver göra något extra nu när Olkiluotos tredje reaktor ytterligare försenas. Pristaket skulle vara ett effektivt sätt att inverka på de höga priserna för konsumenterna.

Marin tillade att hon kallat till ett parlamentariskt möte om saken på måndag.

Diskussion om artikeln