Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisabon Stefan, 80, är beroende av färdtjänst för att kunna besöka matbutiken – i november dök hälften av taxina aldrig upp

En äldre man går med sin rullator i sin bostad.
Bildtext Tidigare hade Stefan Baumgartner inga problem med färdtjänsten. Numera kan han inte räkna med färdtjänst trots att han bokat resor så som man ska göra.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Färdtjänsten fungerar numera uselt i Lovisa, anser Stefan Baumgartner. Sedan ett nytt system togs i bruk i september har det bara blivit svårare att få skjuts. Samma problem finns också på andra håll i östra Nyland.

Stefan Baumgartner är en 80-årig Lovisabo som är beroende av andras hjälp för att få vardagen att fungera.

Baumgartner har haft problem med ryggen nästan hela livet. Fyra operationer senare bär inte benen mera, förklarar han.

Hemma i lägenheten i centrala Lovisa klarar han sig på egen hand med en rullator. Det är när han ska uträtta ärenden som han behöver få färdtjänst – en serviceform som gått från att vara enkel att sköta till att bli rena pinan.

Det här är färdtjänst

Stefan Baumgartner uträttar ärenden på stan två dagar i veckan. Då är det huvudsakligen gymnastik och en tur i matbutiken som står på schemat.

I fem års tid var det en och samma färdtjänsttaxi som hämtade honom. Eftersom det alltid var samma tid, samma dagar i veckan, behövde han inte ens ringa chauffören för att boka sin färdtjänst.

– Kunde chauffören inte komma så ringde hon före, men det var aldrig fråga om att jag inte skulle ha kommit ut, berättar han.

Kompis fick skjutsa

Problemet med att inte komma hemifrån för att färdtjänsten inte dyker upp började i september. Då trädde ett nytt system i kraft.

Förändringen var ett resultat av två gemensamma konkurrensutsättningar som Borgå stad gjorde i samarbete med de andra kommunerna i östra Nyland.

Ena upphandlingen gällde taxina som ska göra skjutsarna och den andra centralen man kontaktar för att boka färdtjänst. Centralen sköts av bolaget Taksi Helsinki.

Redan andra dagen med det nya systemet uteblev färdtjänsten som Stefan Baumgartner hade beställt.

– Jag ringde till en god vän som kom efter mig. Men det är ju inte så det ska vara, säger Baumgartner och skakar på huvudet.

En äldre man sitter på sin rullator vid ett bord, där det finns en mängd kvitton.
Bildtext Stefan Baumgartner har en hel samling taxikvitton på sitt bord. Han har varit tvungen att åka vanlig taxi då färdtjänsten inte dykt upp.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Senare i september uteblev färdtjänsttaxin ibland. I oktober blev det värre, då dök 30 procent av taxina inte upp. I november uteblev ungefär hälften av bilarna.

Under de två första veckorna i december uppskattar Baumgartner att färdtjänsten bara dykt upp två av tolv resor.

Lovisa: Vi gör det vi kan

Vid Lovisa stad är man medveten om strulet med färdtjänsten. Det bekräftar grundtrygghetsdirektören Carita Schröder per e-post till Yle Östnyland.

Schröder beklagar situationen och skriver att det varit problem också på andra håll i regionen.

En av dem som tagit kontakt med staden är Stefan Baumgartner.

– Det enda svaret man får [från staden] är att de beklagar och att de ska föra saken vidare, säger Baumgartner som tyckt att det varit lönlöst att ta upp saken också med Taksi Helsinki.

Från Taksi Helsinkis sida påpekar man ändå att bolaget bara sköter centralen för färdtjänst. I praktiken betyder det att bolaget bara förmedlar färdtjänstbeställningarna till taxina och att bolaget inte ansvarar för att det finns tillgängliga taxibilar.

För få chaufförer i Lovisa är med

Grundtrygghetsdirektören Carita Schröder lyfter fram att städerna i regionen var tvungna att konkurrensutsätta de här transporterna.

Enligt henne var ett av problemen i den första upphandlingen att det i Lovisaområdet var väldigt få chaufförer som deltog.

Schröder förstår att strulet med färdtjänsten skapar problem och olägenheter för dess användare. Lovisa stad kan ändå inte göra något mer än att vidarebefordra den negativa responsen och hoppas på att fler taxiförare vill börja köra färdtjänst i Lovisa, skriver hon i e-postmeddelandet.

En hög med kvitton på ett bord. På kvitto står det att en taxi åkt från en matbutik till en bostad i centrala Lovisa.
Bildtext Med det nya systemet måste Stefan Baumgartner boka tre taxiresor: en från hemmet till gymnastiken, en annan för resan mellan gymnastiken och matbutiken och en sista för att komma hem. Det blir många taxikvitton att spara på om färdtjänsten uteblir.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Nyligen har det gjorts en ny upphandling, i hopp om att fler chaufförer skulle vilja vara med.

Situationen ser ut att bli bättre, men några konkreta siffror om antalet taxichaufförer som meddelat sitt intresse den här gången kan grundtrygghetsdirektören inte uppge.

Enligt Schröders uppgifter har mängden respons om färdtjänsten minskat den senaste tiden, liksom väntetiden för färdtjänst.

Vanlig taxi i stället

För att de invånare som behöver färdtjänst inte ska bli strandsatta om färdtjänsten inte dyker upp är det möjligt för invånaren att ringa efter en vanlig taxi.

Det har Stefan Baumgartner gjort många gånger under hösten och att få vanlig taxi har inte varit något större problem för honom.

I sådana fall skickar han taxikvittot till staden, som ersätter taxiresan i efterhand. Han beskriver systemet som en nödlösning som inte är hållbar i längden.

Själv klarar han av att ringa en vanlig taxi om färdtjänsten inte dyker upp när han är klar med sina matuppköp. Men alla har inte en mobiltelefon och alla är inte heller så företagsamma, påpekar han.

– Vi behandlas som andra klassens medborgare, konstaterar Stefan Baumgartner som är rädd för att servicen försämras ytterligare när färdtjänsten överförs till det nya välfärdsområdet vid årsskiftet.

Du kan kommentera artikeln till klockan 17:00 torsdagen den 15.12.

Diskussion om artikeln