Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ungdomsledarna i Raseborg rejält oroade över droganvändningen bland unga

Cannabis i rullad cigarrett.
Bildtext Liberal drogpolitik som framför allt sprids inom populärkulturen och sociala medier sänker tröskeln att pröva på droger.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Sociala medier och populärkulturen sänker tröskeln för att pröva på droger. Nu märker ungdomsledarna i Raseborg att missbruket ökar. Dessutom kryper introduktionen ner i åldrarna.

Ungdomsledaren: Hemmet ska vara så tryggt att man vågar komma hem fast man gjort fel

10:21

Droger kan förekomma redan bland 11-12 åringar, men framför allt sommaren innan barnen börjar sjunde klassen eller efter att ungdomarna gått ut nian är extra kritisk, konstaterar ungdomsledaren Sebastian Berg.

Ungdomsledarna i staden märker att missbruk blir vanligare och dessutom är barnen som missbrukar yngre.

– Det är fortfarande en minoritet som använder droger, men det har blivit vanligare i och med att droger blivit betydligt mera tillgängliga. Idag kan man i princip beställa hem droger över nätet, säger Sebastian Berg.

Man ser in i kameran.
Bildtext Sebastian Berg jobbar som ungdomsledare i Raseborg och han har sett hur missbruket bland unga ökar.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Sociala medier förändrar mycket

Den liberala drogpolitiken som framför allt syns på olika sociala medieplattformar är det som sänker tröskeln att pröva, menar Sebastian Berg.

– Cannabisförsäljning är också en miljardindustri och det läggs stora resurser på marknadsföring, konstaterar han.

Det förekommer produktplacering i bland annat musik och tv-serier och influensers på sociala medier har i uppgift att tala om och sprida produkterna till sina följare.

Det är med andra ord inte förvånande att just cannabis är den drog som förekommer mest i Västnyland, men Sebastian Berg poängterar ändå att både kokain och amfetamin också förekommer i regionen.

– Och när det kommer till läkemedel så har ungdomarna oftast hittat tabletterna hemma i medicinskåpet.

Melatoniini tabletit
Bildtext Det förekommer att ungdomar tar gammla värktabletter från medicinskåpet och antingen äter eller säljer dem, berättar Sebastian Berg.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Hemmet måste vara en trygg plats

Ungdomsledaren Sebastian Berg uppmanar alla föräldrar att skapa ett öppet samtalsklimat i hemmet. Föräldrar ska också vara uppmärksamma på förändringar i barnens beteende. Något som kan vara lättare sagt än gjort eftersom humörsvängningar hör till tonåren, poängterar Berg.

– Ungdomar kan vara väldigt uppfinningsrika och hittar sätt att lura föräldrarna, men man ska ändå vara aktiv som förälder.

Det viktigaste enligt Sebastian Berg är ändå att se till att hemmet är en trygg plats där man alltid är välkommen.

– Ungdomar ska våga komma hem berusade. Diskussionen kan man ta dagen efter när båda sovit på saken, men som förälder måste man vara den trygga vuxna och ungdomar ska våga komma hem även om de gjort något som är fel.

En person lagar kokainlinjer på ett bord.
Bildtext Cannabis är den drog som förekommer mest, men Sebastian Berg säger att det också finns mycket kokain och amfetamin i omlopp.
Bild: Riccardo Ceccherini / Alamy / All Over Press

Föräldramöte för att ruska om vårdnadshavare

Den 13 december arrangerade Raseborgs ungdomstjänster tillsammans med bland annat den förebyggande missbrukarvården och polisen en diskussionskväll om ungdomarnas välmående, missbruk och andra iakttagelser som man gjort.

– Vi vill att föräldrarna ska få upp ögonen för missbruksproblematiken. Alla ungdomar är i riskzonen idag, säger Sebastian Berg.

Mängden droger som cirkulerar har ökat märkbart det senaste året och därmed är det inte längre ovanligt att ungdomar kommer i kontakt med droger i bland annat skolan. Ett trettiotal vuxna dök upp och Sebastian Berg tycker att kvällen var en bra start på en viktig diskussion som alla föräldrar måste ta med sig hem.

– Framför allt var föräldrarna på plats förvånade över hur lätt det är att få tag på droger idag, säger Sebastian Berg.

Han menar att det inte räcker längre att uppmana ungdomarna att inte testa droger.

– Man måste ha en öppen diskussion om droger där ungdomarna får faktabaserade svar på sina frågor både i hemmen och i skolan.

Diskussion om artikeln