Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Seniorhem och skola i Hagalund öppnar sitt gemensamma finlandssvenska rum igen: ”Eleverna kom till vår sida och läste högt för mig”

Lucia på Vindängens skola i Esbo.
Bildtext Seniorerna njuter av att få se Vindängens elever uppträda.

Det är en särskild gemenskap som uppstår mellan seniorer och skolelever i det gemensamma vardagsrummet. Efter pandemin kan samarbetet mellan Folkhälsan och Vindängens skola fortsätta.

Strax efter lunchtid samlas seniorerna från Folkhälsans boende i Hagalund i matsalen. Idag vankas något speciellt. Det är luciadagen och ett ljusskimrande tåg närmar sig genom korridoren från Vindängens skola.

Lucia är bara ett exempel på hur det finlandssvenska vardagsrummet i Hagalund i Esbo fungerar. Nu efter pandemin kan generationerna mötas lite friare igen.

– Jag har varit en så kallad läsdam, här före coronan, berättar Synnöve Langenskiöld, en av invånarna på Folkhälsans boende. Eleverna kom över till vår sida och läste högt för mig. Det är viktigt, i synnerhet för de tvåspråkiga barnen att själva få höra sin röst då de läser, fortsätter hon.

Matsalen i Vindängens skola och Folkhälsans seniorhem.
Bildtext Vindängens skola delar matsal med Folkhälsans seniorer.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Grundtanken med att bygga ett seniorhem anslutet till Vindängens skola och dessutom Kungsvägens musikinstitut var att skapa ett generationsöverskridande vardagsrum för de svenskspråkiga i Hagalund.

– Det har gett mig så mycket. Man har fått följa med de här barnen från åldern fem till femton, berättar Langenskiöld. När de sen har konserter där nere på musikinstitutet brukar vi ibland gå dit för att lyssna på de duktiga unga musikerna.

Folkhälsans seniorer gläds av Vindängens Lucia. - Spela upp på Arenan

Viktigt för skolan

Innan pandemin kom och satte stopp för mycket av samvaron, fanns det många sätt Vindängens skola kunde samarbeta med Folkhälsan.

– Vi har haft en massa gemensamma fester, som lucia nu, men också julfester och självständighetsfester. Så har vi ju haft skolfarfar och farmor, faktiskt ska vi välja en ny skolfarmor nu, berättar skolans rektor, Pamela Böhme.

Vindängens rektor Pamela Böhme i skolbiblioteket.
Bildtext Rektor Pamela Böhme letar nu efter en nu skolfarmor.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Samarbetet sträcker sig längre än bara då det är fest. De olika generationerna har nytta av varandra också i själva skolarbetet.

– Jo, vi har till exempel i historia kunnat bjuda in några av de äldre för att berätta om hur livet tedde sig förut, berättar Böhme.

En tärna och en stjärngosse från Vindängens luciafölje.
Bildtext Frida Hyvönen och Sebastian Surakka tycker om att uppträda för seniorerna.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Betyder också mycket för eleverna

I luciatåget deltog Frida Hyvönen och Sebastian Surakka som bägge går i årskurs fyra. De tycker det är roligt att få leva sida vid sida med de äldre under skoldagen.

– Det är nog roligt att se deras glada, gamla ansikten när man sjunger för dem, säger Frida. Vi ser dem ju också annars när vi äter, vi har ju samma matsal, fortsätter hon.

Förutom att fira högtider tillsammans kan Sebastian tänka sig att göra andra saker med invånarna på seniorhemmet.

– Det kunde vara roligt till exempel att pyssla tillsammans, tycker han och får medhåll av Frida.

Diskussion om artikeln