Den billigaste bensinen kostar nu 1,66 euro per liter – på sikt kan nyheter från Kina få priset att sjunka ännu mer
I somras pressade kriget i Ukraina upp bränslepriserna. Nu har läget på världsmarknaden lugnat sig. På längre sikt påverkas priset bland annat av utvecklingen i Kina.
På onsdagen kunde man köpa Finlands billigaste bensin i S:t Michel där en bensinmack sålde 95-oktanig bensin för 1,66 euro per liter. I Esbo kunde man köpa 98-oktanig bensin för 1,75 euro och i Tusby dieselolja för 1,80 euro.
Det kan jämföras med sommarens pristopp då 95-oktanig bensin kostade 2,57 euro, 98-oktanig bensin kostade 2,67 euro och dieselolja kostade 2,44 euro.
Under det senaste halvåret har 95-oktanig bensin i medeltal kostat 2,15 euro. Priset på 98-oktanig bensin och dieselolja har i medeltal legat över 2,20 euro.
Nyheter från Kina påverkar
Den bakomliggande orsaken till prissänkningen är att världsmarknadspriset på råolja har sjunkit trots att kriget i Ukraina har fortsatt. Tiina Viksten, utvecklingsdirektör på ABC-kedjan, säger att råoljan nu är betydligt billigare än den var när priset var som högst.
– En orsak är läget i Kina. Bedömningarna om hur efterfrågan på bränslen kommer att utvecklas där under den närmaste tiden har en stor inverkan på råoljepriset.
Världsmarknadspriserna på råolja varierar mycket för tillfället. Viksten säger att nyhetsrapporteringen har en stor inverkan på prisnivån.
– Nyheter om ett försämrat coronaläge i Kina kan till exempel få världsmarknadspriset att sjunka då oron för minskad efterfrågan på bränslen sprider sig på världsmarknaden. Nyheter om att läget i Kina inte är så dåligt som man fruktat får priset att stiga då många väntar sig att det kommer att öka efterfrågan på råolja på marknaden.
Däremot verkar pristaket på rysk olja inte ha någon större inverkan på råoljans pris för tillfället.
Årstiden påverkar bränslepriserna mer än råoljan
Produkter som bensin och diesel har också egna priser. Under de närmaste månaderna påverkar de bränslepriserna mer än råoljans priskast.
Tiina Viksten understryker att det är svårt att se hur priserna kommer att utvecklas på längre sikt, men hon tror att priserna kan hållas ungefär som nu under resten av vintern.
– Bensinpriset kan hållas förhållandevis lågt. Men priset på diesel kommer att hållas högre, eftersom priset påverkas mycket av vinterkyla då diesel i praktiken är nästan samma produkt som uppvärmningsolja.
Då efterfrågan på uppvärmningsolja ökar på grund av det kalla vädret höjer det också dieselns pris.
– Därför kommer det sannolikt också under de närmaste månaderna att finnas en klar prisskillnad mellan diesel och bensin. Bensinpriset brukar stiga när sommarens bilsäsong inleds. Den effekten syns mera, eller åtminstone snabbare i bränslepriserna, än variationerna i råoljans pris, säger Viksten.