Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Askgravlund öppnades i Åbo – den första i sitt slag i landet

Lumisessa maastossa on harmaita kivipaaseja. Ne ovat tasaisessa järjestyksessä.
Bildtext Askgravlunden kan komma att byggas ut i framtiden, menar församlingsgruppen.
Bild: Timo Jakonen

Vid Sankta Katarina kyrka i Åbo invigdes på onsdagen en askgravlund som sägs vara den första i sitt slag i Finland.

Det är fråga om en ny typ av begravningsplats, där anhöriga kan ansöka om en familjegrav som rymmer upp till fyra personers aska. Askan sänks ner utan urna i gravarna som är 40 x 40 centimeter stora.

Askgravlunden ligger invid prästgården, och rymmer 92 gravar med plats för 368 avlidna personers aska. På gravarna finns en färdig minnessten där anhöriga kan fästa en egen plakett.

Vid en askgravlund får du som anhörig vara med när askan sänks ner i graven, och du vet också exakt var den avlidnes aska finns begraven. Det här skiljer sig från traditionella minneslundar där det oftast är okänt var askan ligger.

Enligt Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet kommer inga begravningar att äga rum i lunden före nästa vår. Begravningsgudstjänster kan hållas under vintern, men sänkning av aska i graven görs endast mellan maj och december.

Kan komma att byggas ut i framtiden

Området är en del av Sankta Katarina minneslund som togs i bruk år 1993. Enligt församlingsgruppen kan askgravlunden möjligtvis utvidgas i framtiden.

Pekka Sorri, som är chef för begravningsväsendet, tror att det finns ett behov av en sådan här typ av begravningsplats i Åbo.

– Liknande gravplatser finns redan i Stockholm och planeras nu på andra orter i Sverige. Jag tror att det också kommer att bli en allt vanligare syn i Finland, säger han.

Diskussion om artikeln