Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa hälsostation har välkomnat sina första patienter: "Hoppas klienterna ska uppleva att de får allt uträttat på ett och samma ställe"

Huvudingången till H-huset vid Vasa centralsjukhuset. Ingången pryds av en stor skylt där det står Österbottens välfärdsområde.
Bildtext H-huset invigdes i september i år.
Bild: Anna Wikman / Yle

Från och med nu har Vasa en enda gemensam hälsostation. All verksamhet som hittills varit utspridd på många olika adresser i staden är nu samlade under ett och samma tak i det nya H-huset på sjukhusområdet i Sandviken.

Det lönar sig att anlända till hälsostationen via huvudentrén från Sanmarksgatans sida. För den som inte vet exakt vart den ska hittas vägledning genast i entrén.

Marlene Vägar, avdelningsskötare inom primärvården, berättar att man är beredd på att stationen kommer att få ta emot klienter som inte har någon förhandsbokad tid. Dessa Vasabor har man också tänkt på i planeringen och i entrén jobbar därför två sjukskötare som tar emot enligt ett system med kölapp i var sitt litet rum.

– De kan göra en vårdbedömning och slussa patienten vidare in i huset om det behövs. Men de kan också till exempel förnya recept eller skriva ut sjukledighetsintyg, säger Vägar.

Kvinna står i en vestibul.
Bildtext Avdelningsskötare Marlene Vägar hoppas att allt ska löpa snabbare och mer smärtfritt än tidigare.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Helst ska man ändå ha en tid bokad då man anländer till hälsostationen. Kundservicecentralen svarar på numret 06 218 9000. När klienten ringer centralen bedömer man vårdbehovet och vid behov bokar man en tid till läkarmottagning, sjukskötare eller fysioterapeut.

Allt under ett tak

För tillfället lär sig personalen arbeta i helt nya utrymmen, och man hoppas att alla ska ha tålamod med att det tar tid före allting löper hundra procent smidigt.

Under en rundtur på hälsostationen blir det klart att vi befinner oss i ett nybygge. Viss komponentbrist råder, alla mottagningsrum har till exempel inte fått en brits ännu och i korridoren hörs personal undra över hur printrarna fungerar.

Kvinna sitter i ett kontor bakom en glasdörr.
Bildtext I entrén jobbar två sjukskötare som tar emot klienter utan tidsbokning.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Vägar är ändå övertygad om att man på sikt kommer att vinna på att all primärvård i Vasa nu samlas under ett och samma tak. Tidigare har både personalen och klienterna förlorat mycket tid och resurser på att allt har varit så utspritt. Alla hälsostationer har inte haft labbtjänster, röntgen eller möjlighet att gipsa frakturer, till exempel.

– Vi hoppas att klienterna ska uppleva att de nu får allt uträttat på ett och samma ställe, att det löper både snabbare och mer smärtfritt än förr.

Adressen i inledningen av artikeln korrigerad från Sandviksgatan till Sanmarksgatan 15.12 klockan 09:05.

Diskussion om artikeln