Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hela besättningen på Viking Lines Rosella kan få jobb på Viking XPRS

Uppdaterad 15.12.2022 11:48.
Viking XPRS.
Bildtext Viking XPRS kan bli nästa arbetsplats för Rosellabesättningen.
Bild: Viking Line.

Då Viking Line säljer Rosella försvinner alla arbetsplatser där. Men samtidigt flaggar rederiet in Viking XPRS till finländsk flagg och då uppstår istället arbetsplatser.

Det var förra veckan som Viking Line först meddelade att Viking XPRS, som seglat under estnisk flagg med personal från ett bemanningsföretag, vid årsskiftet byter flagg och blir finländsk. Och dagen därpå meddelade rederiet att man säljer passagerarfartyget Rosella till Grekland, och att man inleder omställningsförhandlingar med hela personalen.

– Då jobben på Viking XPRS lediganslås kan vem som helst söka dem, men om man sätter ihop omställningsförhandlingarna och våra skyldigheter som arbetsgivare så är Rosellas personal mycket väl positionerad, säger Viking Lines vd Jan Hanses.

Då beskedet om Rosellas försäljning kom så var stämningen ombord till en början avvaktande. Hanses berättar att stämningen lättade efter att ledningen pratat med personalen.

– Jag uppfattar att de är ganska trygga i sin tillvaro för tillfället, säger Hanses.

Däremot har Viking Line i detta skede inga planer på att sätta in några ersättande fartyg på linjen Mariehamn – Kapellskär, där Rosella går till den 8 januari 2023. Eckerö Linjen fortsätter sin trafik mellan Åland och Sverige, och där har Viking Line under hösten köpt aktier i Rederiaktiebolaget Eckerö för mer än 10 miljoner euro.

Svårt för hela branschen att hitta inhoppare

Fastän Viking Line under hösten kommit överens om att sälja både M/S Amorella och M/S Rosella, så har man samma problem som hela turism- och restaurangbranschen – att hitta inhoppare. Under högsäsong har alla svårt att få tag på personal.

– I somras hade vi stora problem. Då blev vår räddning att våra pensionerade sjömän kom och hjälpte till. Just nu har vi inte lika stor brist, eftersom det finns kvar personal från Amorella som har sysselsatts på olika fartyg, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Boijer-Svahnström befarar ändå att det blir svårt att hitta inhoppare då högsäsongen startar i vår igen. Det är särskilt stor brist på kockar, men också inom servering, kundbetjäning och på driftssidan finns det personalhål efter coronan.

Viking Line blickar framåt mot 2023

6:15

Diskussion om artikeln