Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fotograf Anette Sundström vill visa upp gäddhäng, magvalkar, rumpor och dubbelhakor – själv tar hon en nakenbild på sig själv varje födelsedag

Anette ligger i snön och tar en bild med sin systemkamera. Hon ler. Har en orange jacka och orange mössa.
Bildtext ”Jag har barnasinnet kvar. Jag är jättespontan, jag är glad och ibland lite för öppen för jag berättar allt åt alla utan spärr”. Så beskriver Anette Sundström sig själv.
Bild: Lone Widestam / Yle

Hon vill att kvinnor ska ge mer kärlek till sin kropp och godkänna den som den är. Anette Sundström kämpar själv med olika kroppsnojor och för att bearbeta dem tar hon varje år en nakenbild på sig själv.

”Visa reven”. ”Just så där”. ”Du är så snygg”.

Anette Sundström ger uppmaningar på löpande band. Hon sitter på huk vid den istäckta strandkanten. Den ena foten stöder hon lätt på isen, allt för att få den bästa bildvinkeln.

Genom kameralinsen ska hon fånga dagens huvudperson som klättrar naken nerför stegen. Väl nere i vaken ska det bli boudoirfotografering. Något som var ovanligt ännu för drygt ett år sedan. Nuförtiden är kalendern fullsatt med boudoirsessioner för Borgåfotografen.

En kvinna är i en vak. Hon är naken, blundar med ögonen och ser ut att njuta.
Bildtext Boudoirsession utomhus. ”Jag vill att kvinnan ska få känna sig fin i sin egen kropp och då är det helt naket som gäller”, säger Sundström.
Bild: Anette Sundstrom Photography

Liksom mycket annat i Anette Sundströms liv började det som en kul och spontan grej.

– Jag skulle testa om lamporna i min lilla hemmastudio fungerade och så tog jag bara snabbt några bilder på mig då jag kom från duschen. Det var bara en impuls.

Jag ska sluta vara den där personen som dissar sig själv.

― Anette Sundström

När hon tänker efter är det ändå flera saker som lett fram till det här ögonblicket. Genom att ta bilder vill hon ge en boost för sitt eget självförtroende. I sitt arbete har hon också märkt att mammor ofta kommenterade sitt utseende.

Anette sitter på huk i snön och tar en bild av en kund som sitter på en sten.
Bildtext Det är fotografering utomhus i alla väder som gäller för Anette Sundströms kunder.
Bild: Lone Widestam / Yle

– Jag fotograferade en hel sommar och det var så många mammor som dissade sig själv. ”Kan du ta bort 20 kilo från bilderna” eller ”ta bara foton så att inte mitt gäddhäng syns”.

Det satte igång tankarna hos Anette Sundström.

– Jag kände igen mig i de här nojorna. Jag vill inte heller se mig själv på bild, det är många bildvinklar som jag inte alls tycker om.

Anette sitter på huk i snön och tar en bild med sin systemkamera.
Bildtext ”Om jag kan hjälpa ens en person att förbättra sin egen kroppssyn, så känner jag att jag har lyckats”, säger Anette Sundström.
Bild: Lone Widestam / Yle

Sundström får ofta förklara sina kroppsnojor för andra. Fast hon utseendemässigt stämmer in på den ideala kvinnokroppen bär hon ändå på en osäkerhet.

Som yngre kunde Sundström få elaka kommentarer om sin undervikt. Såg hon sig själv i spegeln eller på bild såg hon bara sina brister. Nu såg hon sin chans att stärka sitt eget självförtroende.

– Nu får det vara nog, tänkte jag. Jag ska sluta vara den där personen som dissar mig själv. Jag ska släppa mina egna nojor.

Anette vill se sig själv med snälla ögon - tar varje år en nakenbild - Spela upp på Arenan

Hon ställde kameran på en träpall. Satte sig ner på den svarta duken, täckte in brösten och de intima delarna och knäppte snabbt några självporträtt.

– Sedan tänkte jag kanske tre sekunder innan jag publicerade dem på sociala medier, ”att ska jag?”

Bilden är tagen bakom en systemkamera och via displayen ser man Anette Sundström som poserar.
Bildtext Bilderna tog hon hemma i källarvåningen. Hon vill ge mer kärlek till sin kropp och godkänna den som den är.
Bild: Lone Widestam / Yle

Och visst gjorde hon det. Att publicera bilderna på nätet var hennes sätt att försöka bli av med sina egna kroppsnojor.

– Jag tänkte att då vet alla hur jag ser ut och då behöver jag inte noja mig mer.

Det handlar ändå inte om en engångsföreteelse utan om ett livslångt projekt. Varje år kring sin födelsedag ska hon ta en bild på sig själv.

Anette sitter naken på golvet. Svart bakgrund. Armar och ben täcker in de intima delarna.
Bildtext En av de första bilderna som Anette Sundström publicerade på sociala medier.
Bild: Anette Sundstrom Photography

– Det är för att jag ska kunna se mig själv och mitt åldrande med snälla ögon. Just nu är det lite svårt att se sig själv som vacker, men jag hoppas att jag i nåt skede kommer tänka ”vad dum jag var som som 42-åring som tyckte jag var ful på alla sätt.”

Och responsen har varit överväldigande.

– Det kom så mycket feedback att jag i en hel månad var upptagen med att svara på folks meddelanden. Och de ville ha liknande bilder på sig själv.

Busiga familjer och nakna kroppar

Oftast är det skojfriska fotograferingssessioner utomhus med familjer, brudpar och jubilarer som är inprickade i Anette Sundströms kalender. Nu tar allt fler kvinnor kontakt med henne för att de vill ha boudoirfotografering.

Sundström beskriver boudoirfotografering som lättklädd fotografering. Får hon själv önska tar hon helst av allt bilder på helt nakna kvinnokroppar.

– Har man underkläder tycker jag att det riktas till männen, att man är sexig istället för vacker och sensuell. Jag vill att kvinnan ska få känna sig fin i sin egen kropp och då är det helt naket som gäller.

En vacker naken kvinna som sitter på golvet med slutna ögon.
Bildtext Boudoirbilderna är stilrena bilder och färgerna går i brunsvart.
Bild: Anette Sundstrom Photography

Under de två år som Anette Sundström publicerat sina bilder har det uppstått många och långa diskussioner om kroppssyn bland hennes följare på sociala medier. Det samma sker också under boudoirfotograferingarna.

Det har gjort att hon bestämt sig för att ämnet behöver ännu mer synlighet. Hon vill visa upp riktiga kroppar istället för de perfekta kroppar som syns i medier.

Anette sitter vid sitt skrivbord och editerar bilder på nakna kvinnokroppar.
Bildtext Anette Sundström brinner för att visa upp alla sorters kvinnokroppar. Hon vill hjälpa kvinnor att känna sig vackra.
Bild: Lone Widestam / Yle

Anette Sundström har gjort en utställning i Borgå och Lovisa där kvinnokroppen får stråla.

– Jag vill visa upp kvinnor i alla åldrar och olika former. Den äkta kroppen under alla kläder. Många mammor har varit chockade över hur mycket kroppen förändras efter graviditeten.

För henne är det också viktigt att unga får se bilderna. Hon har själv en dotter och tycker inte om hur de unga flickorna avundas varandras kroppar och är missnöjda med sig själva.

– Det är helt onödigt att vara missnöjd med sin kropp. Så länge den fungerar och jag får vara frisk är det en bagatell hur den ser ut. Jag tycker äldre människor är fina med sina rynkor och jag hoppas att jag som 65 år ska tycka om mina rynkor.

Anettes dotter rider på en ponny, Anette går bredvid. De rider på en väg vid åkerkanten, det är snö på marken.
Bildtext Att vara utomhus och i stallet är avkopplande för Anette Sundström. Tillsammans med dottern Fanny är hon dagligen i stallet och sköter om ponnyn Bob.
Bild: Lone Widestam / Yle

Två år in i Sundströms livsprojekt har hon gjort framsteg.

– Jag är redan lite snällare med mig själv fast jag fortfarande har mycket att jobba med. Jag har blivit mera du med mig själv.