Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En uppseglande handelstvist och ett nytt kandidatland – dagens EU-toppmöte ska avrunda det turbulenta året

EU-ledarnas förhandlingsrum i Bryssel
Bildtext Toppmötet i Bryssel ska den här gången begränsas till en dag.
Bild: EPA-EFE

Årets sista EU-toppmöte har många och stora frågor på agendan. De olika konsekvenserna av kriget i Ukraina får nu sällskap av en hotande handelstvist med USA. Och ett första steg mot EU-medlemskap för Bosnien.

BRYSSEL Dagarna inför toppmötet har präglats av intensiva förhandlingar och överenskommelser i sista stund, för att se till att stats- och regeringscheferna kan ägna sig åt de stora linjerna.

Lyckas man avverka diskussionerna under en toppmötesdag – som lovat – återstår att se.

Nya EU-regler för statsstöd – motdrag till USA:s gröna industripolitik?

Den europeiska oron över amerikansk protektionism ser ut att få en viktig roll under förhandlingarna i Bryssel.

Det var i augusti som den amerikanske presidenten Joe Biden godkände den så kallade IRA-lagen (Inflation Reduction Act) som handlar om stora satsningar på klimatvänlig teknologi i USA, och innefattar bland annat subventioner för elektriska fordon som tillverkas i Nordamerika.

Det ledde till starka invändningar till en början från de stora europeiska biltillverkarländerna Frankrike och Tyskland. Men snart var det många fler i Europa som menade att USA:s miljösatsningar diskriminerar europeiska företag och bryter mot Världshandelsorganisationen WTO:s regler.

EU:s motdrag presenterades i går i sin senaste form av kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Enligt förslaget borde unionen bland annat lätta på reglerna för statsstöd från 2023 och några år framöver, när det gäller miljösatsningar.

– Vi vill förstås inte ha ett handelskrig, konstaterade statsminister Sanna Marin i Bryssel i går.

Marin poängterade att Finland stöder sådana modeller där man kan ta till redan existerade medel för att säkerställa den europeiska konkurrenskraften, och inte skapa nya betalningsmekanismer.

Människor står framför valaffischer i Sarajevo
Bildtext Valet i Bosnien i oktober präglades av etniska spänningar. Bilden är från Sarajevo.
Bild: EPA-EFE

Nästa steg i EU-utvidgningen handlar om Bosnien

Det är på förhand klart att Bosnien-Hercegovina kommer att få kandidatstatus under det här toppmötet. Att utvidgningen går vidare var införstått efter att Ukraina och Moldavien i somras fick samma status.

Det ryska anfallskriget har satt fart på den expansionsprocess som hade legat i dvala i åratal, i rädslan för att det östra grannskapet dras in i Kinas eller Rysslands famn.

En kandidatstatus är ändå ingen automatisk garanti för EU-medlemskap.

De etniska problemen och motsättningarna är fortfarande mycket svåra i Bosnien-Hercegovina. EU-kommissionens egen landsrapport visar att det har skett mycket få framsteg, till och med tillbakagång, i reformarbetet.

Kommissionen har lagt fram 14 punkter som måste åtgärdas innan landet ens kan börja förhandla om en anslutning till EU.

Tre ledare för Kosovo visar upp signerade medlemsansökan till EU
Bildtext Från höger Kosovos premiärminister Albin Kurti, president Vjosa Osmani och parlamentets talman Glauk Konjufca efter att de hade signerat EU-ansökan.
Bild: Vudi Xhymshiti/VX/Shutterstock/All Over Press

Att också Kosovo i går undertecknade sin ansökan om EU-medlemskap innebär att alla länder på västra Balkan nu väntar på att bli en del av unionen.

– Det här ett historiskt ögonblick för vårt land som ska öppna ett nytt kapitel i vårt samhälle, sa premiärminister Albin Kurti under ceremonin i Pristina.

Enligt Kurti kommer det att hänga på hur man kan utveckla demokratin, rättsstatsprincipen och ekonomin.

Efter självständighetsförklaringen från Serbien år 2008 har våldet i det serbdominerade norra Kosovo blossat upp med jämna mellanrum.

Och så länge som fem EU-länder fortfarande inte godkänner den unga Balkanstatens självständighet, finns det få hopp om att man når ett EU-medlemskap.