Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Historiens första budget godkändes i välfärdsområdesfullmäktige – Åbolands sjukhus ingår i investeringarna

bild på fasaden av åbolands sjukhus
Bildtext Ombyggnaden av Åbolands sjukhus på Kaskisbacken i Åbo är en del av välfärdsområdets investeringsplan för de kommande åren.
Bild: Arash Matin / Yle

Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktige höll årets sista möte under onsdagen. Historiens första budget godkändes tillsammans med investeringsplanen för de kommande åren.

Budgeten, som visade på ett underskott på nära 100 miljoner euro, ska ännu justeras under våren då statens stöd och bidrag tillkommer.

Investeringsplanen för 2024-2027 består till stor del av redan existerande projekt och investeringar som gjorts av kommunerna.

Åbolands sjukhus på tapeten

En av investeringarna i planen gäller Åbolands sjukhus.

Tanken är att sjukhuset ska byggas om till en tvåspråkig serviceenhet under Eschnerska stiftelsens regi, och välfärdsområdet skulle senare hyra utrymmen där.

SFP:s gruppordförande i fullmäktige Åsa Gustafsson är nöjd över att ärendet är med i investeringsplanen, och betonar att Åboland sjukhus ändå i fortsättningen kommer satt vara en del av det svenskspråkiga vårdnätverket i välfärdsområdet.

– Beslutet som togs idag betyder att välfärdsområdet har förbundit sig till planen. Eschnerska stiftelsen har haft ett stort intresse i att utveckla området, säger Gustafsson.

Också investeringsplanen ska behandlas vidare under våren.

Diskussion om artikeln