Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnylänningarna kan pusta ut – Borgåjouren tar emot som vanligt

Uppdaterad 15.12.2022 14:29.
En ambulans står framför Borgå sjukhus. På sjukhuset står det "jourpoliklinik".
Bildtext Jouren i Borgå tar emot patienter som vanligt under julhelgen. Läget är inte lika risigt som till exempel på Jorvs sjukhus i Esbo. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Personalbrist har lett till att läget vid flera av HUS jourer i huvudstadsregionen är akut. Till exempel har jouren i Jorv inte kunnat ta emot ambulanser på tio dagar.

Vid HUS jour på Borgå sjukhus är det lyckligtvis inte lika illa. Enligt jourens överläkare Anna Meuronen är läget i Borgå normalt.

Emellanåt är det mer rusning och patientmängderna håller på att öka då infektionerna blivit vanligare igen efter att ha motats bort av coronaåtgärder under några år.

– Situationen kan ändras men just nu ser allt ut att fungera som normalt under julhelgen. Det enda är om man ska på någon större operation som inte kan göras hos oss, då kan man vara tvungen att köa eftersom läget är jobbigare på sjukhusen som gör sådana operationer, säger Meuronen.

Hon tror inte patienter från till exempel Jorvs jour i Esbo kommer att skickas till Borgå.

– Vi har mindre rusning på jouren men vi har hela tiden avdelningsplatserna fulla. Skillnaden är att vi inte har korridorerna fullproppade med sängar och ambulanskö vid dörren, säger Meuronen.

Hon säger att det är kronisk brist på sängplatser vid hälsocentralernas bäddavdelningar, så behöver man få en sådan kan man bli tvungen att stanna på Borgåjouren och vänta innan man kan åka vidare.

Om man har smärta i bröstet eller mycket svårt att andas så ska man ringa 112. Har man mindre krämpor så rekommenderar Meuronen att man alltid ringer HUS Jourhjälp på numret 116117 innan man tar sig till jouren.

HUS Jourhjälp ger vägledning i vart man borde åka och hur bråttom det är. Om det räcker med egenvård så får man vårdanvisningar per telefon.

Diskussion om artikeln