Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP jagar röster i Stockholm – grundar lokalavdelning: ”Finns runt hundratusen röstberättigade finländare i Sverige”

Anna-Maja Henriksson skålar med ett glas champagne.
Bildtext Anna-Maja Henriksson inleder årets julglögg i Stockholm med en skål.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

SFP grundar en lokalavdelning i Stockholm. Partiordförande Anna-Maja Henriksson menar att partiet nu erbjuder en plattform för de röstberättigade finländarna i Sverige att diskutera saker som berör båda länderna.

Det är trångt vid baren på hotellet i centrala Stockholm då Svenska Folkpartiet ordnar sitt årliga julmingel i staden. Partitoppar som riksdagsledamöterna Anders Adlercreutz och Eva Biaudet och partiets ministrar Thomas Blomqvist och Anna-Maja Henriksson är på plats för att bland annat diskutera finsk inrikespolitik med intresserade.

Inför riksdagsvalet i april vill partiet öka intresset för inhemsk politik bland finländare som bor i Sverige. Som ett led i detta grundar partiet nu en Stockholmsavdelning.

– Vi har räknat ut att det bor ungefär hundratusen röstberättigade finländare i Sverige och väldigt många av dem bor i Stockholmsregionen. Väldigt många finlandssvenskar bor också här, säger partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Anna-Maja Henriksson tittar in i kameran. I bakgrunden mingel.
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Partiet vill nu erbjuda en plattform för de finländare som bor i staden.

– Vi har ju jättemånga gemensamma frågor som berör både Finland och Sverige. Nu söker vi Natomedlemskap tillsammans, vi har utbildningsutbyte, vi vill att våra studerande ska kunna ta del av utbildningsprogram både i Sverige och i Finland och vi har mycket på jobbsektorn också som är gemensamt, säger Henriksson och fortsätter:

– Jag ser det som väldigt naturligt för SFP att gå in för det här och jag är jätteglad över det. Det har varit en målsättning för mig också som partiordförande att vi ska få till stånd en lokalavdelning i Stockholm.

Anna Jungner-Nordgren blir första ordförande

SFP Stockholms första ordförande blir Anna Jungner-Nordgren. Hon anser att avdelningens viktigaste uppgift inför valet är att aktivera finländare i staden.

– Vi måste mobilisera alla finlandssvenska och finskspråkiga röstberättigade som finns här. Min uppgift blir att få människor att förstå att det är ett ödesval än en gång och det är väldigt viktigt att vi går till urnorna och röstar i det finska riksdagsvalet, säger Anna Jungner-Nordgren.

Anna Jungner-Nordgren tittar in i kameran. Sitter i en soffa.
Bildtext Anna Jungner-Nordgren har tidigare bland annat varit ordförande för Svenska Kvinnoförbundet.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Trots att fokus nu ligger på valet hoppas Jungner-Nordgren att avdelningen också kan ge avtryck mellan valen.

– Jag hoppas att vi också mellan valen kan fungera som en kanal hem till Finland och till moderpartiet.

Thomas Blomqvist: ”Vi vill förstärka de nordiska banden”

På plats i Stockholm är också Thomas Blomqvist, som är minister för nordiskt samarbete och jämställdhetsminister. Han säger att han är i staden för att lära sig mer om vilka byråkratiska problem som kan uppstå om man som finländare flyttar till Sverige eller har barn i landet.

– Jag hör gärna om de praktiska utmaningarna som man möter när man har flyttat hit till Sverige, när man har barn som bor i något annat nordiskt land och det som vi brukar kalla för gränshinder, alltså om det finns byråkratiska krumbukter som vi borde slippa för att det skulle vara lättare att röra sig mellan de nordiska länderna, säger Blomqvist.

Vad finns det för utmaningar?

– Det finns utmaningar med den elektroniska identifikationen, med att öppna konton, att uträtta ärenden på ett annat lands myndigheters sidor.

Thomas Blomqvist tittar in i kameran.
Bildtext Thomas Blomqvist tror att Norden kan bli världens mest integrerade region år 2030.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Norden har som mål att bli världens mest integrerade region år 2030. Under pandemin och restriktionerna kom det kritik mot hur väl gränssamarbetet egentligen fungerade. Blomqvist menar att visionen om att bli den mest integrerade regionen håller, trots problemen under pandemin och det nu pågående säkerhetspolitiska läget och energikrisen.

– Vi tycker nog att vi är på god väg. Vi drar lärdom av vad som inte fungerade riktigt bra och vad vi behöver göra bättre. Vi försöker förbättra kommunikationen mellan myndigheter och politiker och vårt beredskapssamarbete, säger Blomqvist.