Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Domarna föll i cannabishärvan i Jakobstad – huvudmännen dömdes till långa fängelsestraff

Bildtext Totalt stod tio personer åtalade för grovt narkotikabrott. Tre dömdes till fängelsestraff.
Bild: Yle/Roger Källman

Huvudmännen i cannabishärvan i Jakobstad döms till fängelse i 6 respektive 4,5 år. Ytterligare en ung man döms till fängelse och de sju övriga åtalade döms till villkorliga fängelsestraff.

Domarna har fallit i den drogsmugglingshärva som uppdagades i Jakobstad i somras. Rättegången hölls i Karleby i november och totalt 10 personer stod åtalade.

Polisen slog till mot gruppen den 11 juni och beslagtog cannabis, både marijuana och hasch, samt 100 000 euro i kontanter.

Drogerna smugglades in i landet genom norra Sverige. Den sammanlagda mängden narkotika är 50 kilogram El Chapo hasch och nästan 67 kilogram marijuana.

Långa straff för huvudmännen

Huvudmännen, en 25-åring och en 31-åring bosatta i Jakobstad, döms till 6 respektive 4 och ett halvt års ovillkorligt fängelse för grovt narkotikabrott.

De har tillsammans fört in narkotika i landet, i syfte att sälja eller på annat något sätt sprida drogerna.

25-åringen som är svensk medborgare är enligt åklagaren den som planerat och organiserat smugglingen. 31-åringen beskrivs av åklagaren som hans närmaste man med ansvar för transport och leverans.

Båda sitter häktade sen gripandet i somras och kommer att förpassas till fängelse i Vasa respektive Åbo.

Två års fängelse för medhjälp

En 26-årig Jakobstadsbo döms till 2 år och 6 månaders fängelse för för medhjälp till grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

Han körde bland annat följebilen för att trygga införseln av drogerna. I hans bostad hittades också drygt 1500 euro i kontanter som misstänks härröra sig från droghandel.

26-åringen grips omedelbart och förpassas till fängelse.

Villkorligt för två Jakobstadsunga

Ytterligare två unga Jakobstadsbor stod åtalade i fallet. De dömdes båda till villkorligt fängelse.

Den 23-åriga kvinna som uppbevarat en 10 kilogram narkotika i sin bostad i Åbo dömdes till ett 2-årigt villkorligt fängelsedstraff och 50 timmar samhällstjänst.

Kvinnan har suttit häktad sedan gripandet i juni fram tills rättegången avslutades.

Den 22-åriga man som hjälpte en av huvudmännen att flytta en större mängd hasch i sin skåpbil i Jakobstad döms även han till villkorligt fängelse i två år.

23-åringen och 22-åringen dömdes till betydligt mildare domar än åklagaren yrkat på.

Ytterligare fem villkorliga domar

Två svenska män som fraktat drogerna till norra Sverige dömdes till villkorliga fängelsestraff. En kvinna och en man i Åbo och en man i Helsingfors döms till villkorliga fängelsestraff för att de köpt droger av huvudmännen.

Domarna har inte ännu vunnit laga kraft och ändring kan sökas genom besvär till Vasa hovrätt inom trettio dagar.