Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Jag försöker pynta och fixa, men efter skilsmässan har julen förlorat sin magi”

Pappa med liten flicka in famnen på en julmarknad
Bild: MNSTUDIO

Ibland känns det som att julen är konstruerad för kärnfamiljen. Mamma, pappa, barn firar tillsammans, mor- och farföräldrar vandrar in med famnarna fulla av paket. Alla är så glada, alla är tillsammans.

Men hur blir det med julfirandet när den rosenkindade kärnfamiljen inte längre finns? När föräldrarna bestämt sig för att gå skilda vägar, bo i varsitt hem och kanske redan har hittat nya partner?

Hur blev julen efter skilsmässan, frågade Relationspodden och fick in flera kloka svar

En del av er poängterar att julen är barnens högtid och att föräldrarna helt enkelt får bita ihop och fira tillsammans ens i några timmar för barnens skull.

Andra tipsar om olika innovativa sätt att dela upp julen mellan föräldrarna. Morgon hos pappa, kväll hos mamma. Eller så får barnen helt enkelt fira varannan jul med den ena föräldern, varannan jul med den andra.

Men många berättar att den allra första julen efter skilsmässan var chockartad, att ni knappt minns hur ni firade.

Och det är kanske svårt att komma undan på den punkten. Den första julen infaller mitt i en pågående sorgeprocess, då kan man knappast förvänta sig succéjularnas succéjul.

Men julen kanske kan bli okej ändå. Måhända ett firande i mindre skala, utan regler och krav.

Till dig som står inför din första jul efter en skilsmässa: alla veckans brevskrivare intygar att det blir bättre med tiden. Efter den där första chock-julen börjar nya traditioner och upplägg ta form.

Livet går vidare och julen följer med.

Vi publicerar några av veckans brev här, i podden får du höra flera. Vi hoppas att de både uppmuntrar och inspirerar dig som är nyskild och julmoloken.

Nyskild? Så här klarar du av den första julen!

29:59

Jag försöker skapa julstämningen, men magin finns inte längre

Den första julen efter separationen kommer jag inte riktigt ihåg, jag var ännu i sådan chock. Tror jag tillbringade julafton med mina föräldrar.

Nu har vi ett vartannat år-system, vilket fungerar okej. Men det känns som att starka traditioner inte uppstår då det blir så olika från år till år.

Överlag känns det som att julen tappat en stor del av sin magi. Det är massor att ställa i ordning ensam och jag njuter inte särskilt mycket. För barnens skull försöker jag upprätthålla lite jultraditioner och -stämning.

Egentligen skulle jag vilja ligga på soffan, beställa hem pizza och se på någon bra film.

Ofrivillig singelpappa, 36

Pojke och pappa pysslar
Bild: Mostphotos/ Lev Dolgachov

En ny tradition för det gamla gänget

Första julen efter skilsmässan inrättade vi en ny tradition. Vi införde julaftonsbrunch.

Den första julen åts den hos mig i min lägenhet. Vi hade klätt upp oss som alltid, vi delade ut klapparna och sen for barnen till sina farföräldrar och firade julafton. Följande jul åts brunchen hos det äldsta barnet, som då hade flyttat till egen lägenhet.

Vi höll fast vid att ses på brunchen i 6 år. Det blev en ny tradition för det gamla gänget, dvs. vi som en gång varit en familj.

Efter detta har vi turats om och firat jul lite på olika ställen och i olika sammansättningar av släkt och nya partner.

Marika, 50 år

Människor sitter runt ett julbord och äter mat. Julfirande
Bild: Mostphotos / DRAGOS CONDREA

Barnbyte på julbönen

Vi separerade i mars och mitt ex hittade snabbt en ny partner. När julen kom fick jag tips av en väninna som också gått genom en skilsmässa, så nu gör vi så här:

Barnen far till pappan den 23:e och firar uppesittarkväll. De vaknar hos honom på julafton och delar ut julklappar och äter julbrunch.

Sen byter vi i kyrkan på julbönen. Barnen kommer hem med mig till julmiddag, med klappar och hela köret.

På det här sättet får båda föräldrarna vara med barnen på julafton, och framför allt: barnen får vara med båda föräldrarna!

Ett mycket bra tips om man bor nära varandra!

Frånskild och omgift 51 år