Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern föreslår Mikko Savola som vikarie för försvarsministern

Uppdaterad 15.12.2022 14:51.
Så här förklarar Saarikko sin kovändning. - Spela upp på Arenan

Antti Kaikkonen (C) blir föräldraledig efter nyår. Centern föreslår att riksdagsledamoten Mikko Savola (C) blir Kaikkonens vikarie.

Centerns partistyrelse, riksdagsgrupp och europaparlamentariker möttes i morse för att behandla frågan om vikarien.

Centern uppger i ett pressmeddelande att beslutet var enhälligt, och att inga andra förslag lades fram. Partiordförande Annika Saarikko meddelade tidigare att hon föreslår att näringsminister Mika Lintilä blir Kaikkonens vikarie som försvarsminister, samtidigt som han fortsätter som näringsminister.

Mikko Savola är mångårig ledamot av försvarsutskottet och sitter även i utrikesutskottet, som denna mandatperiod haft en central roll i Finlands Natomedlemskapsprocess.

– Jag tar ödmjukt emot ministerposten. Jag hörde i morse att Mika Lintilä hade meddelat att han inte vill ha två liknande uppdrag, säger Savola till Yle Uutiset.

Savola har haft flera förtroendeuppdrag inom nationell försvars- och säkerhetspolitik och har bland annat varit ordförande i Reservistförbundet. Han meddelade att han söker posten som försvarsminister i går, onsdag.

– Ur fosterlandets synvinkel är detta en av de mest betydande och största uppgifterna. Försvarsministerns viktigaste mål är givetvis att upprätthålla fred i Finland, säger Savola.

Lintilä inte intresserad av dubbel ministerportfölj

Annika Saarikkos förslag var alltså att Mika Lintilä skulle ha haft en dubbel ministerportfölj under Kaikkonens pappaledighet.

Saarikko skriver på Twitter att man måste kunna ändra sig då omständigheterna förändras. ”Det kalla vädret den här veckan har visat att det inte är klokt att slå ihop två portföljer” skriver hon.

På en presskonferens i riksdagen på torsdagseftermiddagen förklarade Saarikko att det mottagande hennes förslag om Lintiläs dubbelportfölj fick bland medborgarna och partikollegerna också fick henne att ändra sig.

– För finländarna är det viktigt att veta att det största problemet just nu, energikrisen, sköts med full kraft, sa hon och konstaterade att de tidigare bedömningarna om hur vikariearrangemanget kunde fixas inte höll.

– Den så kallade allmänna stämningen inom partiet och bland finländare pekade åt det hållet att det för föräldraledigheten behövs en ordentlig vikarie.

Lintilä själv var inte heller entusiastisk över dubbelportföljen. Enligt Yles uppgifter förklarade Lintilä grundligt för personerna vid Centerns möte varför han inte vill ha ytterligare en tjänst.

– Situationen på energisidan eskalerade så mycket att läget omprövats. Energisidan kräver 110 procents uppmärksamhet, säger Lintilä till Yle Uutiset.

– Jag konstaterade att det är bättre att en ny person söker posten som försvarsminister.