Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ungdomar i Åboregionen är med i gatugäng – polisen: ”Vi tror att det går att ta en annan väg än Sverige”

Uppdaterad 16.12.2022 10:57.
En polisbricka, ett tjänstemärke med lejonet och ett svärd, hänger i en kedja mot en ljusblå polisskjorta.
Bildtext Polisinrättningen i Sydvästra Finland uppger att man tagit till krafttag för att motverka gängbildningen i Åboregionen. Arkivbild.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Under hösten har polisen utrett flera misstänkta brott med kopplingar till gatugängsverksamhet i Åboregionen. De första domarna har redan fallit.

Det finns åtminstone en gruppering i Åboregionen som uppfyller kriterierna för gatugäng, uppger Polisinrättningen i Sydvästra Finland i ett pressmeddelande.

Polisen uppger att gruppen visserligen inte är särskilt strikt organiserad men att gatugänget har ett namn, en särskild beteckning och en tydlig gruppidentitet. Dessutom har gänget kopplingar till ett visst område, men polisen avslöjar inte vilket område det handlar om.

I sitt pressmeddelande skriver polisen att flera ungdomar varit med i gängets verksamhet. Enligt polisen har största delen av ungdomarna invandrarbakgrund.

Överkommissarie Stephan Sundqvist vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland påpekar att det inte finns någon orsak att vara rädd ifall man bor i ett område där det förekommer oroligheter.

– Vi har inte stött på att gänget skulle ha gett sig på utomstående. I den mån som våld har förekommit så har det handlar om stidigheter inom gänget eller med andra grupperingar, säger Sundqvist.

Vill skapa ett förtroende mellan ungdomarna och polisen

Under hösten har polisen utrett flera misstänkta brott med kopplingar till gänget. Det handlar bland annat om flera fall av rån, utpressning och mutbrott. Egentliga Finlands tingsrätt har redan hunnit ge några domar med koppling till gatugängets verksamhet.

Polisen uppger att man varit i kontakt med ungdomarnas familjer och samfund. Polisens uppfattning är att situationen nu lugnat ned sig.

Sundqvist lyfter också fram polisens närvaro i gatubilden som en viktig åtgärd för att motverka gängkriminaliteten.

– Det handlar om fotarbete. Vi försöker stiga ut ur polisbilen, vara mänskliga och prata med ungdomarna. Vi vill skapa ett förtroende mellan ungdomarna och polisen.

Överkommissarie Stephan Sundqvist om gängkriminalitet i Åbo

6:45

”Vi tror att det går att ta en annan väg än Sverige”

Enligt Sundqvist har två delegationer från polisen bekantat sig med det arbete som görs i Stockholmsområdet för att motverka gängkriminalitet.

- Vi har bland annat varit på plats i Solna. Det kommer att framställas en rapport som kommer att bli till användning för hela polisen i Finland. Tanken är att försöka ta lärdom av den utveckling som skett i Sverige under flera års tid. Vi tror att det går att ta en annan väg än Sverige tog.

Beträffande vapen som gängkriminella använder sig av i Åbotrakten så har polisen inte stött på några skjutvapen. Istället verkar det vara knivar och eggvapen som används.

Så sent som i november sade Sundqvist att det oftast är unga vuxna och inte minderåriga som är medlemmar i gatugängen.

Enligt Sundqvist var polisens uppfattning då att grupper av unga inte är något man behöver vara rädd för i Åbo, och han påpekade att man ska inte dra alltför långtgående paralleller mellan ungdomsvåld och gatugängskulturen.

– Att unga mår dåligt och att unga i grupp ibland gör sig skyldiga till brott är en sak. Sedan har vi separat vissa gatugäng som har egna fenomen, sade Sundqvist till Yle Åboland.

När tonåringar knivhugger andra tonåringar

39:55

Artikeln har uppdaterats 16.12.2022 klockan 10.56 med kommentarer av Stephan Sundqvist från Åbopolisen.