Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kaos på jourerna runt om i landet – så här ser läget ut i Svenskfinland

Uppdaterad 15.12.2022 15:54.
Stort rött, snötäckt kors vid vid en ingång till Vasa centralsjukhus.
Bildtext Jourerna på många sjukhus i landet är överbelastade.
Bild: Jarkko Heikkinen, Yle

Brist på såväl personal som bäddplatser gör att det räcker länge att komma vidare från jouren till fortsatt vård. Det säger ansvariga på sjukvårdsdistrikten som Yle har talat med.

Det är rusning till jourerna på många sjukhus i Finland. På vissa håll beskrivs situationen som kaotisk.

Ett stort problem är att det inte finns tillräckligt med bäddplatser, vilket gör det svårt att komma vidare från jouren till en avdelning för fortsatt vård.

Yle ringde runt till ansvariga på sjukvårdsdistrikten för att fråga vad läget på jourerna är och hur man kunde lösa situationen. Yle Uutisets artikel på finska hittar du här.

Helsingfors och Nyland: På en del jourer kan man få vänta flera dagar

Chefsöverläkare Markku Mäkijärvi på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt säger att situationen på jourerna har varit svår hela hösten, men nu har läget försämrats ytterligare.

Patienter kommer inte vidare från sjukhuset till fortsatt vård, vilket leder till överbelastning på jouren. På jourerna inom HNS kan man bli tvungen att vänta flera dygn.

– Vi måste vända på alla stenar för att hitta bäddplatser såväl på sjukhuset som på hälsocentralernas bäddavdelningar och andra vårdenheter.

Man med glasögon och kostym.
Bildtext Chefsöverläkare Markku Mäkijärvi på HUS säger att man försöker koncentrera resurserna till de platser där behovet är störst.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Mäkijärvi bedömer att situationen kan vara som värst kring trettondagen.

– Nu är läget så svårt att vi verkligen måste locka arbetare att stanna kvar och kanske jobba extra eller till och med ställa in semestrar, på frivillig basis förstås. Sedan försöker vi flytta personal till de platser där behovet är störst.

Egentliga Finland: Bäddplatserna är fyllda med patienter som väntar på fortsatt vård

Sirpa Rantanen, chef för akutvård på Åbo universitetscentralsjukhus, beskriver situationen på jouren som kaotisk.

Patienter som egentligen inte hör dit söker sig till jouren på ÅUCS. Många kommer för att fråga om sjukintyg eller förnyelse av recept eftersom det tar för lång tid inom primärvården.

– Vi har inga bäddplatser just nu. På jouren finns hundra platser, och på måndagskvällen hade vi 120 patienter. De låg i korridorerna utan monitorer. Väntetiden är nu tre dygn, berättar Rantanen.

På jouren finns hundra platser, och på måndagskvällen hade vi 120 patienter. De låg i korridorerna utan monitorer

― Sirpa Rantanen, chef för akutvård på ÅUCS

Enligt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts tf. direktör Mikko Pietilä är det största enskilda problemet på jouren i Åbo att det går för långsamt att komma fram till den fortsatta vården.

Enligt Pietilä skulle en lösning på rusningen vara att öka antalet brådskande tider inom primärvården, så att patienter inte söker sig till jouren i onödan.

Mikko Pietilä, en man med glasögon, blå kavaj och slips, tittar in i kameran.
Bildtext Tf. direktör Mikko Pietilä på Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt säger att vården drar för långsamt.
Bild: Thomas Hagström / YLE

ÅUCS hoppas att övergången till välfärdsområden ska underlätta situationen, men alla problem tror man inte det kommer att lösa.

I vissa kommuner har det funnits tillgängliga vårdplatser inom primärvården, men på grund av kommungränserna har man inte kunnat utnyttja dem. Det här hoppas man det blir ändring på efter årsskiftet.

Österbotten: Sjukfrånvaro bland personalen belastar

På Vasa centralsjukhus har jouren varit överbelastad länge. Enligt chefsöverläkare Peter Nieminen på Österbottens välfärdsområde är de största problemen de långa väntetiderna och bristen på vårdplatser.

På Vasa centralsjukhus väntar ett antal patienter som motsvarar en hel avdelning på platser för fortsatt vård. Nieminen bedömer att jouren har 20 procent fler patienter än normalt.

– Personalbristen är ett stort problem. Sjukfrånvaro belastar såväl på centralsjukhuset som inom den fortsatta vården.

Man i skjorta och kavaj står i en korridor.
Bildtext Chefsöverläkare Peter Nieminen på Österbottens välfärdsområde berättar att jouren har fler patienter än normalt.
Bild: Anna Ruda / Yle

Många söker sig också till akuten med för låg tröskel.

– I dagens läge finns en osäkerhet, man vågar inte alls vara sjuk utan måste direkt söka hjälp. Där har vi en stor sak framför oss – vi måste få en ändring på det här, säger Nieminen till Yle Österbotten.

Mellersta Österbotten: Ingen kris ännu

Serviceområdeschef Oskar Hagström på Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite berättar att trycket på jouren och antalet patienter ökar inför julen.

Ibland är det lite rusning, men någon egentlig kris kan man inte tala om.

– Ett typiskt besök på jouren räcker tre timmar, men när antalet patienter ökar kan det stiga till ungefär fyra timmar. Man måste komma ihåg att det finns många avvikelser åt båda hållen, säger Hagström till Yle Pohjanmaa.

Artiklen baserar sig på Yle Uutisets artikel Selvitimme faktat: Päivystyksissä ympäri Suomen on jopa kaoottisen vaikeaa. Översättning och bearbetning av Jakob Lillas.