Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svarv brann i Nykarleby

En CNC-svarv som användes vid bearbetning av träskivor började brinna i Nykarleby. Personal som fanns på plats lade märket till branden och inledde försläckningsarbete. När brandkåren anlände till platsen var rökutvecklingen fortsättningsvis kraftig och svarven brann inne i den 800 kvadratmeter stora hallen.

Brandkåren kunde snabbt släcka branden. Inga personer skadades, men svarven totalförstördes. Utrymmet fick rökskador. Två personer undersöktes av hälsovårdspersonal efter att ha andats in rök.

Branden inträffade torsdag morgon.

Relaterat

Rester av ett nerbrunnet hus. I bakgrunden skärgårdshamnen i Bromarv och Bromarv kyrka. Ett gulrött plastband runt de nerbrunna stockarna.

Det gamla anrika badhuset i Bromarv förstördes i brand

Bromarf FBK först på plats men huset var redan övertänt.

Hus brann ner i Borgå

Ett småhus brann ner i Karsby i Borgå på söndagen.

Ingen skadades men både huset och en sidobyggnad förstördes i branden. Dessutom spred vinden elden till terrängen och skogen bakom huset.

Femton enheter från räddningsverket kallades till platsen och det tog några timmar att få branden släckt. Orsaken till branden är ännu oklar.

Brand i industrilokal på Vasklot i Vasa

En brand uppstod i Halmesmäkis industrilokal på Motorgatan i Vasa strax efter nio på lördagsmorgonen.

– Det handlade om en ytbehandlingsfabrik där metallpulver fattade eld under en industriprocess, säger jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen.

Enligt företagets vd Hannu Halmesmäki var det ett filter i en utsugningsapparat som började brinna. Det här orsakar företaget en del extra kostnader, men enligt Hannu Halmesmäki håller de sig antagligen under miljonen.

Han vill ändå berömma personalens agerande i samband med branden.

– Personalen handlade exemplariskt, kallade på hjälp och tog sig ut.

Flygfoto av en massiv brand i ett höghus.

Två 13-åriga pojkar har anmält sig till polisen i samband med storbranden i Sydney

Träkonstruktionerna i hundraårig byggnad brann som fnöske.

Brand i Muddais i Pargas

Två byggnader har brunnit ner på Kvarnholmsvägen i Pargas. Den ena byggnaden var ett ungefär 200 kvadratmeter stort egnahemshus under konstruktion, den andra något mindre.

Enligt jourhavande brandmästare Toni Pyökäri har branden också spridit sig till takkonstruktionerna i en tredje byggnad, men den byggnaden kommer troligen inte få lika stora skador som de två andra.

Räddningsverket larmades till platsen efter 18.30 på torsdagskvällen. Åtta enheter ryckte ut. Släckningsarbetet pågår. Inga personer skadades.

Uppdaterad med mera information kl 19.54.

Uppdaterad: Brand i stor servicebyggnad i Rusko

Över 20 av räddningsverkets enheter larmades till Aholantie i Rusko på torsdagseftermiddagen efter klockan 15.30.

Enligt jourhavande brandmästare Juha Viro brann det i en 700 kvadratmeter stor service- och reparationsbyggnad. Byggnaden förstördes i branden.

Ungefär en timme att branden bröt ut hade räddningsverket fått branden under kontroll men rökbildningen var fortfarande kraftig. Släckningsarbetet försvårades av gasflaskor som exploderade inne i byggnaden.

Efter att räddningsverket hade släckt branden började de kyla ner de gasflaskor som finns kvar inne i byggnaden.

Ingen har skadats i branden. Det är ännu oklart hur branden började.

Uppdaterad 17:48 och 20.53 med information om att branden är släckt och att byggnaden förstördes.