Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-toppmötet drar igång – men plötsligt obstruerar Polen

Uppdaterad 15.12.2022 12:21.

EU:s stats och regeringschefer är samlade till toppmöte i Bryssel och tanken var att det kunde avslutas redan i dag, men det kan i så fall bli en mycket lång dag.

Nu ser det ut som om den paketuppgörelse som nåddes i början av veckan kan hamna på bordet igen. I uppgörelsen ingick ett gemensamt nödlån till Ukraina på 18 miljarder euro och en ny gemensam miniminivå för beskattning av storbolag. Samtidigt fick Ungern grönt ljus för hur landet tänkt använda EU-stödet efter coronapandemin. Ungern lyckades också minska mängden bidrag som EU frusit till landet.

Nu kommer plötsligt motstånd från Polen mot paketuppgörelsen. Flera källor i Bryssel uppger att Polen inte vill godkänna den färska uppgörelsen om beskattning av storbolag.

Källor: Yle, TT

Utrikes

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Navalnyj om ryska staten: ”De inleder ett nytt brottmål mot mig var tredje månad”

Ryssland har intensifierat sina tillslag mot oliktänkande.

En halvskallig man sitter framför en karta vid ett skrivbord.

Nytt lagförslag i Ryssland kräver att utlänningar måste vara ”lojala” med Putins regim

Lagförslaget ökar riskerna för utländska journalister.

Ledsna människor utanför Högsta domstolen i Moskva efter hbtq+-beslut.

Nytt drastiskt steg i Ryssland: Högsta domstolen förbjuder all hbtq-verksamhet

Putin vill ha ”traditionella värderingar”.

Shane MacGowan står på scenen med en mikrofon framför sig.

Musikern Shane MacGowan är död

Den brittisk-irländska artisten Shane MacGowan, 65, har avlidit efter att länge ha vårdats på sjukhus för hjärnhinneinflammation, uppger hans hustru på sociala medier.

MacGowan var låtskrivare samt sångare och gitarrist i The Pogues och senare i The Popes. The Pogues, vars mest aktiva tid inföll 1982 - 1996, är det största bandet inom brittisk-irländsk folkpunk.

Han är känd bland annat för den välkända julballaden ”Fairytale of New York” där Shane MacGowan sjunger tillsammans med sångaren Kirsty MacColl (d. 2000)

Under den senaste tiden fick Shane MacGowan också uppmärksamhet som bildkonstnär och han slutade med sitt uppseendeväckande drickande.