Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

I Hangö är kyrkan öppen för samkönade äktenskap – nya kyrkoherden: ”Ett steg i rätt riktning”

Uppdaterad 30.12.2022 11:20.
Monica Cleve tillträder som ordinarie kyrkoherde i Hangö svenska församling från den 1 januari 2023.

Monica Cleve är Hangö svenska församlings nya kyrkoherde. Hon trivs i församlingen där hon upplever att det är högt till tak och att man värnar om alla människor.

Hangö svenska församlingsråd valde Monica Cleve till ny kyrkoherde den 17 november 2022 och hon tillträder i januari 2023. Hon valdes enhälligt. Cleve har fungerat som tf kyrkoherde i församlingen sedan 1 september 2021.

Monica Cleve var den enda som sökte tjänsten som kyrkoherde i Hangö svenska församling efter Niina Mura.

Hur känns det att vara den enda sökande?

– Det var helt okej. Det har också tidigare hänt att bara en sökt tjänsten i Hangö, så man kan säga att jag följer en viss tradition.

Det var Niina Mura som ringde Monica Cleve och frågade om hon kan tänka sig att sköta tjänsten i Hangö, först som tf kyrkoherde. Sedan ringde biskop Bo-Göran Åstrand och på den vägen är det. Mura är nu kyrkoherde i Kimitoön.

Det är ledarskapet som lockar med jobbet som kyrkoherde. Monica Cleve har varit biträdande överskötare på ett äldreboende och där tyckte hon mycket om ledarskapsbiten av arbetet.

En kvinna står vid sitt skrivbord där hon har två leksakspåvar som kan vinka då det är tillräxckligt med solljus, en leksakslucia intill dem. Kvinnan heter Monica Cleve.
Bildtext Monica Cleve är mycket förtjust i påvarna som hon har på sitt rum. Hon har fått dem av några kolleger.
Bild: Marica Hildén / Yle

Hur länge planerar du att stanna i Hangö?

– Jag är 60 nu, så det beror på hälsan, men det kan hända att jag är här till 68. Sedan kan jag bli ”keikkapappi”. Det är många pensionerade präster som arbetar som vikarier. De behövs så jag kan ha lång framtid i branschen.

En påve syns på bild på en temugg.
Bildtext Monica Cleves mugg på jobbet i Hangö.
Bild: Marica Hildén / Yle

Monica Cleve firar tioårsjubileum som präst 2022 eftersom hon prästvigdes 2012. Hon trivs med jobbet eftersom det är ett omväxlande yrke.

– Jag blir uttråkad om allt går som på Strömsö som man säger på finlandssvenska. Jag tycker om utmaningar och att dagarna ser olika ut. Jag jobbar med allt från förvaltning till personalfrågor, gudstjänster och förrättningar till att möta människor.

Monica Cleve tycker att det knappt finns något negativt med jobbet som präst. Det kan förstås bli mycket jobb ibland.

– Man kan bli trött då arbetsdagarna är långa och arbetskrävande. Men jag har en fantastisk gåva då jag kan ta en tupplur på dagen. Jag har en soffa på kansliet och sätter en lapp på dörren där det står Siesta pågår, och sedan sover jag faktiskt 20 minuter. Det känns hur bra som helst efter det.

Monica Cleve: Från Rödbergen via Kairo till Hangö

Monica Cleve - Spela upp på Arenan

Cleve upplever att Hangö svenska församling har högt till tak.

– Det är en rätt liberal församling där alla ryms med. Det är viktigt för mig att alla är välkomna, det ska vi värna om.

Med högt till tak och liberal församling menar Cleve att Hangö svenska församlingsråd har godkänt att kyrkorummen i Hangö är öppna för samkönade vigslar.

– Det är en mycket bra sak och ett steg i rätt riktning.

Könsneutrala vigslar i Hangö svenska församlings kyrkorum godkändes av församlingsrådet den 8 september 2022.

Monica Cleve ser fram emot att leda Hangö svenska församling

13:21

Monica Cleve säger att de förtroendevalda i Hangö svenska församling är väldigt engagerade och att gudstjänstlivet fungerar fint.

– Jag önskar förstås att även vanliga söndagar skulle locka flera till kyrkan, men det är inget jag kan bestämma över. Vi kan i stället erbjuda temagudstjänster. Vi hade till exempel en metallmässa som var rolig, den idén tog jag med mig från Sjundeå.

Jag har inget svar på vad man ska göra för att höja valdeltagandet, jag har ändå den uppfattningen att kyrkan och församlingen är viktiga

― Monica Cleve, kyrkoherde

Cleve upplever att samarbetet fungerar bra med de nuvarande förtroendevalda i församlingen. Det var församlingsval i november och i Hangö blev det sämjoval eftersom inte tillräckligt många ställde upp för att det skulle ordnas val.

– Ett val är förstås bra för demokratin, men sämjoval är inte heller en dålig lösning. De gamla och nya förtroendevalda är engagerade i församlingen, så det blir bra.

Valdeltagandet var 14 procent 2018 och sjönk till 12 procent i årets val. Monica Cleve konstaterar att församlingsval inte engagerar församlingsmedlemmarna.

– Jag har inget svar på vad man ska göra för att höja valdeltagandet. Det är klart att jag önskar att det skulle engagera människor, men jag har ändå den uppfattningen att kyrkan och församlingen är viktiga. Utan de förtroendevalda så fungerar det inte. Jag hoppas att det funderas på det här hur man ska få människor engagerade.

Här kan du lyssna på en intervju med Monica Cleve från 2012

Samtal om livet: Monica Cleve

49:54