Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stolt 55-åring i bikini, blyg fotbollsprofil och grillad leverlåda – här årets favoriter i Sportliv att sträcktitta under jullovet

Bildkollage med Remi Lindholm, Ria Öling och Agneta Honkala.
Bildtext Remi Lindholm, Ria Öling och Agneta Honkala hör till dem ni gillat mest.
Bild: Mikael Oivo / Marianne Nyman / Yle

Vill du ha annorlunda sportprogram att titta på medan du smälter julmaten på soffan? Då lönar det sig att ratta fram Sportliv på Yle Arenan.

Sugen på att bekanta dig närmare med några av Finlands största idrottsstjärnor? Och hitta finlandssvenska sportdoldisar med en intressant story? Då har du kommit helt rätt.

Här är årets tio mest gillade Sportlivavsnitt under året som gått.

Agneta Honkala, 55, struntar i kommentarerna – poserar stolt i minimal bikini

Se Sportliv med Agneta Honkala här - Spela upp på Arenan

I början av 1990-talet vann Agneta ”Anki” Honkala två finländska mästerskap i bodybuilding och uppträdde varje vecka som Cobra i tv-programmet Gladiatorerna.

Sen kom livet emellan – tills hon sommaren 2016 skulle fylla femtio och ville se om det ännu gick att trimma kroppen i form. Tre år senare gjorde hon tävlingscomeback efter 27 års paus, och kör i dag veteranidrottarnas sak.

Blyga Ria Öling trivs inte i rampljuset: ”Hellre skulle jag bara spela fotboll”

Se Sportliv med Ria Öling här - Spela upp på Arenan

I omklädningsrummet är Helmarits mittfältsstjärna Ria Öling inte den som håller låda. Med åren har det blivit lättare att ge intervjuer, men att prata framför kameran känns fortfarande jobbigt.

I Sportliv berättar Vasabördiga Öling och hennes lagkamrater i FC Rosengård om hurdan en proffsspelare förväntas vara utanför plan och hur de själva lever upp till förväntningarna.

En man utan nerver – därför är Kalle Rovanperä alla tiders rallytalang

Se Sportliv med Kalle Rovanperä här - Spela upp på Arenan

Rallyförarsonen Kalle Rovanperä har vuxit upp med att ratta motorfordon av olika slag. Han har det perfekta psyket för rally och förutsättningarna att bli mer framgångsrik än någon rallylegendar före honom.

Han saknar nerver, är osannolikt mogen för en 21-åring och är lämpligt känslokall, berättar de närmast honom i Sportliv.

Remi Lindholm gillar smärta och tränar på gränsen: ”Ibland går det helt och hållet över”

Se Sportliv med Remi Lindholm här - Spela upp på Arenan

Ingen finländsk längdskidåkare tränar lika mycket och hårt som Remi Lindholm. ”Iivo Niskanen är arg för att jag sa det där, men nog är det så”, flinar skidlandslagets Pernåbördiga stjärnskott, som måste se upp med att den enorma träningsmängden inte går över gränsen.

Sportliv träffar Lindholm i de nuvarande hemtrakterna i Vuokatti där han utför ett tufft träningspass, badar bastu med sin tränare, och tillreder sin favoriträtt: grillad leverlåda.

Med nyfunnen passion efter cancern – Reeta Hämäläinen är hästflickan som blev historisk kartläsare

Se Sportliv med Reeta Hämäläinen här - Spela upp på Arenan

Reeta Hämäläinen blev första finländska kvinna i en WRC-bil år 2020. Samtidigt insåg hon att rally är passionen hon saknade medan hon kämpade mot cancern och tvingades pausa karriären.

Hästarna blev hennes räddning då hon var sjuk – men det är i rallyn hon hör hemma. Nu lever hon drömmen som Emil Lindholms kartläsare.

Oliver Helander efter tvivlen om karriärens framtid: ”90 meter och OS-guld känns realistiskt för mig”

Se Sportliv med Oliver Helander här - Spela upp på Arenan

Han är övertygad om att han redan skulle ha kastat 90 meter utan sin olycka i Karis, kan i dag skratta åt sitt ynkliga mästerskapssaldo och har enligt nya tränaren Tero Pitkämäki den bästa ansatslöpningen spjutvärlden någonsin sett.

Men en stor fråga kvarstår: Håller Oliver Helanders kropp?

Efter år av hemlighetsmakeri vågar Senni Salminen äntligen vara den hon är

Se Sportliv med Senni Salminen här - Spela upp på Arenan

För några år sedan var Senni Salminen helt vilse. Hon vågade inte vara sig själv och var rädd att möta yttervärlden.

I dag är 26-åriga Salminen finländsk rekorddam i tresteg och en aktiv förespråkare för jämställdhet inom idrotten och förebild för sexuella minoriteter. Men än är hon bara på väg.

”Folk tycker jag ska hålla käften ibland” – Henrik Dettmann från omstridd provokatör till upplyst tränarauktoritet

Se Sportliv med Henrik Dettmann här - Spela upp på Arenan

Utan att ha utvecklats som person och tränare hade Henrik Dettmann inte varit en relevant och uppskattad landslagstränare i trettio års tid. Nu är det dags för honom att kliva åt sidan.

– Jag kan fråga vem som helst som tittar på det här programmet att har ni förändrats när ni blivit äldre? Vi alla förändras hela tiden, och om vi inte lär oss så faller vi ut ur spelet och får inte vara med, säger Dettmann i Sportliv.

Vägen till NHL – hockeylöftet Emil Hemmings familj satsar allt på den stora drömmen

Se Sportliv med Emil Hemming här - Spela upp på Arenan

För tre år sen fattade hockeyfamiljen Hemming i Vasa ett stort beslut. Under en sportlovsvecka i Esbo hade familjens då 12- och 10-åriga söner Emil och Oscar upptäckt att deras skicklighet och skridskoteknik inte var på samma nivå som de jämnåriga Esbospelarnas.

För att ge de lovande sönerna en chans att gå i pappa Jonas fotspår och bli hockeyproffs flyttade hela familjen till Esbo.

Johan Lindström: Den konservativa köttbonden som förde Robert Helenius till världstoppen

Se Sportliv med Johan Lindström här - Spela upp på Arenan

På Johan Lindströms gård hjälper till och med den åttaåriga dottern till med att slakta kaniner. Boxningstränarens individfokuserade och ifrågasättande livsfilosofi gäller också idrotten – och det tackar en pånyttfödd Robert Helenius för.

– Det finns alltid en övergripande syn på saker och ting av staten, men det betyder inte på något vänster att det är vad som är bäst för oss. Robbes diet skiljer sig kraftigt från det livsmedelsverket skulle rekommendera, säger Lindström i Sportliv.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln