Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dagens vinterpratare Jan Stenfors: Ju mer pengar Hanoi Rocks hade, desto mer söp, knarkade och bråkade vi

Jan "Nasty Suicide" Stenfors ser in i kameran. I bakgrunden syns ett vintrigt landskap.
Bildtext Jan Stenfors har gjort en lång karriär inom läkemedelsindustrin, efter att han lämnade livet som rockstjärna. Många minns honom som Nasty Suicide i Hanoi Rocks. I dag musicerar han med sina bröder och andra släktingar i bandet Stenfors.
Bild: Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Yle/Clas Christiansen

Jan ”Nasty Suicide” Stenfors lämnade livet som rockstjärna. Han tog studenten då han var 35 och jobbar i dag som läkemedelsexpert. Nu vinterpratar han om vägen från rock’n’roll till småbarnspappa och cancerpatient.

I dag lever Jan Stenfors ett helt annorlunda liv än som gitarrist i Hanoi Rocks i början av 80-talet. Han är småbarnspappa vid 60 och jobbar sedan många år som provisor inom läkemedelsindustrin.

– Det gick nog ganska vilt till i Hanoi Rocks, vi var inga söndagsskolepojkar precis. Men i dag är jag nykter sen flera decennier tillbaka. Ett par glas vin smakar bra. Men allt annat får vara, säger Jan Stenfors.

Efter de vilda åren med Hanoi Rocks, spelade han med i ett flertal olika band ute i världen. Han valde ändå att som 30 plus flytta hem till Finland, ta studenten och börja studera vid universitetet.

– Det slog mig att det säkert finns lättare eller bättre sätt att tjäna pengar än att försörja sig som musiker. Och snabbt insåg jag att fysik och kemi var min grej. Jag har aldrig ångrat det valet, säger han.

I dag vinterpratar Jan Stenfors om vägen från rockstjärna till provisor och småbarnspappa. Han berättar också öppet om den prostatacancer han drabbades av för två år sedan och som han ännu vårdas för.

JAN “NASTY SUICIDE” STENFORS: Jag gick från rockstjärna i Hanoi Rocks till småbarnspappa och cancerpatient

56:55

Hanoi Rocks med Andy McCoy, Mike Monroe och Nasty Suicide i spetsen blev det första finländska rockbandet som lyckades slå igenom internationellt. Bandet bildades i Helsingfors i slutet av 1970-talet och bara några år senare bodde killarna i London och var världskända.

En svartvit bild på Jan "Nasty Suicide" Stenfors där han står med solglasögon på och med tummarna i fickorna.
Bildtext Jan Stenfors som gitarristen Nasty Suicide i Hanoi Rocks. Bilden är tagen i London i början av 80-talet.
Bild: Pekka Soini

– Jag kunde inte riktigt tro det till en början – att folk i London faktiskt tyckte vi var det finaste, coolaste och hårdaste bandet de sett på länge! Våra låtar spelades på radiostationer internationellt, vi turnerade bland annat i Europa, USA, Indien, Hong Kong och Japan, berättar Jan.

Mellan varven spelade Hanoi Rocks också hemma i Finland, där de firades som det första finländska rockbandet som slagit igenom ute i världen.

– När vi spelade på hemmaplan insåg jag att vi på riktigt faktiskt blivit världskända. Medan hjulen snurrade som mest tänkte jag egentligen ganska sällan på det. Det var nu bara som det var, säger Jan.

Söp och knarkade upp alla pengar

Rockstjärnelivet rullade på. Bandet turnerade, spelade in låtar och skrev nytt material.

– Och bråkade. Ju bättre det gick för vårt band, desto sämre mådde vi. När det gick bra kom det in pengar. Och när vi hade pengar söp och knarkade vi upp det mesta, säger Jan.

En stor grupp med människor stor glatt och poserar på trappan till en röd stuga.
Bildtext I dag musicerar Jan i släktbandet Stenfors. Här firar bandet midsommar.
Bild: Privat

Det ledde i sin tur ofta till konflikter.

– Därför missade jag en stor del av vår framgång. Det är mycket jag tyvärr inte har så skarpa minnen av, säger han.

Släktbandet Stenfors är en musikalisk höjdpunkt

I dag har Jan lämnat rockstjärnelivet bakom sig. Men musiken har han aldrig lämnat.

– Eller kanske det är musiken som aldrig lämnat mig. Jag har cirka tio gitarrer som jag spelar på varje dag. Och dessutom spelar jag tillsammans med mina bröder och en rad andra släktingar i bandet Stenfors. Det är en musikalisk höjdpunkt i mitt liv.

Jan Stenfors tillsammans med sin fru och sina två döttrar ute i skogen. Familjen är klädd i myggnät och friluftskläder.
Bildtext Jan tillsammans med hustrun Minna och döttrarna Minja och Janna på vandringssemester i Lappland.
Bild: Privat

I dag vinterpratar Jan Stenfors om vägen från rock’n’roll till livet som småbarnspappa, läkemedelsexpert och cancerpatient.

Vegas vinterpratare sänds 2630.12.2022 efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Johnny Cash: Folsom Prison Blues

Aerosmith: Back In The Saddle

Briard: Superstars

Hanoi Rocks: Tragedy

Hanoi Rocks: Million Miles Away

Dr. Feelgood: Going Back Home

Harry Stenfors: Blind spelman

Stenfors: Then It’s Gone