Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dagens vinterpratare Julia Ståhle: Det är horribelt att säga till någon som sörjer att allt sker av en orsak

Julia Ståhle ser in i kameran. I bakgrunden syns ett vintrigt landskap.
Bildtext Julia Ståhle är ordförande för Svensk ungdom sedan maj i år. När hon blev änka och ensamstående förälder blev hon allt mera intresserad av socialpolitik.
Bild: Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Yle/Clas Christiansen

Hon blev mamma och hustru som 21-åring och änka som 22-åring. Nu vinterpratar Julia Ståhle om hur hon hanterade livets orättvisa och den bottenlösa sorgen. Men också om hur hon så småningom kunnat gå vidare – trots allt.

SU:s ordförande Julia Ståhle har gått igenom mer än de flesta jämnåriga. Att bli änka och ensamstående mamma som 22-åring var ett hårt slag.

– Jag har satt så mycket tid och ilska på saker som jag tyckt har varit orättvisa i mitt liv. Ilska på livet, på att tvingas se min älskade gå igenom otrolig smärta och sorgen över att bli ensam kvar. Frustationen över att vara ensamstående förälder. Men det är väl mänskligt att känna ilska och frustration, säger hon.

För henne blev allt lättare att bära när hon slutade fråga sig “varför”.

– Kanske man istället borde fråga “varför inte”? Sådana här tragedier sker ju varje dag, både här hemma och utomlands. Livet är inte rättvist, vem som helst kan drabbas när som helst.

Det innebär inte att man ska se faror och katastrofer överallt.

– Men det kan kanske vara bra att tänka på det nångång. Att det faktiskt kan hända, också mig. Det skapar i bästa fall tacksamhet över allt som är bra i livet, funderar hon.

I dag vinterpratar Julia Ståhle om livets orättvisa. Om att leva med bottenlös sorg och så småningom få fatt i livet igen.

JULIA STÅHLE: Jag blev mamma och änka när jag var 22, livet är orättvist men det går att leva med sorgen

56:55

Det är nu två år sedan Julia Ståhle blev änka och ensamstående mamma, endast 22 år gammal. Den mest akuta sorgefasen är över. Men fortfarande kan sorgen drabba henne.

– Jag kan ännu i dag behöva stunder då jag måste få vara för mig själv, med min sorg. Också om jag dagen innan, eller kanske bara några timmar tidigare, var hur glad som helst.

Julia kallar den finska sisun en urkraft.

– Men i just det här sammanhanget tror jag att den kan vara farlig. Det är inte bra att allt för snabbt bita ihop och gå vidare. Tänka att man inte får beklaga sig eller att det alltid finns nån som har det värre. Det skapar bara en stor tomhet och tystnad.

Vissa tröstare blir överhurtiga

Julia Ståhle sitter med sin son i famnen på en picknickfilt. Bilden är tagen bakifrån så att ingenderas ansikte syns för kameran.
Bildtext Julias tillsammans med sin son.
Bild: Privat

Julia poängterar att det viktigt att våga tala om döden.

– Vi borde absolut bli bättre på att prata om sorg. Men med de rätta orden.

Hon har märkt att många är ovana att diskutera de här frågorna.

– Det gör att vissa blir överhurtiga i sin iver att trösta, säger Julia.

Det finns inte en mening med allt som sker

Ett konkret tips vill hon komma med till dem som möter en medmänniska i sorg.

– Säg aldrig att allt händer av en orsak. Att det finns en mening med allt. Det är direkt horribelt att säga så till en människa som går igenom något svårt.

SU:s ordförande Julia Ståhle pratar i en konferenssal.
Bildtext Julia har varit intresserad av politik ända sen tonåren, speciellt internationella ärenden. Men efter att hon blev änka och ensamstående mamma står socialpolitik henne närmast hjärtat.
Bild: Privat

Förutom att det är okänsligt, är det knappast ens sant.

– Jag ser ingen poäng i att människor tvingas gå igenom traumatiska upplevelser. Att det liksom ska stärka dem – och att de borde vara tacksamma för det. Jag ser ingen som helst poäng i varför min man fick cancer, tvingades gå igenom tunga behandlingar och sedan dö, bara 23 år gammal.

I dag vinterpratar Julia Ståhle om de tunga upplevelserna som fick henne att bli intresserad av socialpolitik. Och om sina östeuropeiska rötter i bland annat Ukraina och Estland – och om hur hon i dag undviker att tala ryska på stan.

Vegas vinterpratare sänds 2630.12.2022 efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Baby Queen: Dover Beach

Florence + The Machine: Dog Days Are Over

Taylor Swift feat Lana Del Rey: Snow On The Beach

Taylor Swift: Out Of The Woods

St Vincent: Fast Slow Disco

Roar: Poor Grammar

The Royal Concept: Smile

Birdy: Keeping Your Head Up