Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Dagens vinterpratare Antti Kuronen: Är jag självisk som väljer att resa till krigsdrabbade Ukraina?

Antti Kuronen ser in i kameran. I bakgrunden syns ett vintrigt landskap.
Bildtext Utrikeskorrespondenten Antti Kuronen har följt kriget i Ukraina sedan det bröt ut år 2014. I år utsågs han till Årets europé och fick Journalistförbundets hedersstipendium för yttrandefrihet.
Bild: Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Yle/Clas Christiansen

Journalisten Antti Kuronen har följt kriget i Ukraina sedan det bröt ut år 2014. Han vinterpratar bland annat om massgravar och lidande barn, som är en ofrånkomlig del av livet som krigskorrespondent.

Antti Kuronen har jobbat som utrikesjournalist i snart 30 år och har gjort otaliga resor till krigszoner som Syrien och Ukraina. Varje resa är noggrant förberedd, men förstås också en risktagning.

– Hemma har jag min familj. Och det gör ju förstås att jag har funderat mycket på vilka risker jag tar. Är jag självisk som åker iväg på uppdrag till farliga platser, frågar sig Antti.

Han har kommit fram till att han inte är det.

– Ärligt sagt tycker jag inte att det är själviskt. Ibland uppstår situationer när man verkligen gör världen lite, lite bättre.

Antti vet att familjen har förtroende för honom.

– Familjen litar på mig efter alla de här åren. De vet att jag vet vad jag gör. Och att jag alltid kommer hem igen, säger han.

I dag vinterpratar Antti Kuronen om Ukraina och om jobbet som krigskorrespondent.

Obs! Vi vill uppmärksamma dig som lyssnar på att det här programmet grafiskt beskriver krig och våld, som kan väcka negativa känslor.

ANTTI KURONEN: Jag blir arg och ledsen då jag rapporterar från krigets Ukraina, men det är en del av jobbet

56:55

Antti Kuronen kom första gången till Ukraina redan i januari 2014, under den så kallade Majdanrevolutionen. Kort därefter bröt kriget i östra Ukraina ut.

– Den våren och början av sommaren var jag i Donetsk och såg hur Ryssland inledde kriget mot Ukraina. Det var ett tyst krig, ett hybridkrig eller vad man vill kalla det, men det var definitivt Rysslands krig mot Ukraina, säger Antti.

Redan då såg han krigets fasor.

– Jag rapporterade om precis samma saker som jag rapporterat om i år. Människor i skyddsrum, tortyr och gravar på bakgårdar, för det var för farligt att gå till begravningsplatsen på grund av artillerielden, säger han.

Antti Kuronen står framför ett bombskadat bostadshus med en säkerhetsväst på med texten "Press".
Bildtext Antti Kuronen åkte för första gången till en krigszon år 1995 i Bosnien-Hercegovina. Senare har han rapporterat speciellt mycket från Syrien och Ukraina.
Bild: Privat

Ser rapporteringen från östra Ukraina som ett misslyckande

Trots att Antti är den finländska journalist som har jobbat mest i Ukraina och trots att han fått ett flertal pris för sin rapportering därifrån, ser han det som sin karriärs största misslyckande.

– Hur lyckades vi inte bättre förklara vad som pågick i östra Ukraina? Varför väckte det inte beslutsfattarna i väst? Trots allt våld och alla flyktingar fortsatte allt mer eller mindre som förr, säger Antti.

Väst fortsatte att blunda ända fram till Putins storinvasion i februari i år.

En kvinna och en pojke står intill en stenvägg med armarna korsade.
Bildtext 12-åriga Vitalik bodde i en källare i östra Ukraina tillsammans med sin mamma. Antti tipsade dem om en evakueringsbuss som förde dem till tryggheten.
Bild: Privat

– Om vi hade lyckats bättre med rapporteringen från östra Ukraina skulle kanske Rysslands krig ha fördömts mer bestämt i Europa. Kanske kunde Ukraina ha fått luftvärn och försvarsmateriel, som eventuellt hade fått Ryssland att avstå från storanfallet i år.

I dag vinterpratar Antti Kuronen om livet som krigskorrespondent. Han är ingen hjälparbetare, men har ändå lyckats hjälpa människor i nöd. Bland annat hjälpte han den 12-åriga pojken Vitalik och hans handlingsförlamade mamma att fly från krigszonen i östra Ukraina.

Vegas vinterpratare sänds 2630.12.2022 efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Ukrainska flyktingen Elizaveta: Oi u luzi chervona kalyna

Dagadana: A Birch In The Field

U2: One

Dagadana: A Duckling Swims Along The Tysa

Jamala: 1944

Sting: Russians (ny version från 2022)

Sås & Kopp: Sommaren (här igen)

Amelia Anisovych: Nationalsången Sjtje ne vmerla Ukrajina (Ännu lever Ukraina)