Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bollförbundet jobbar på nya riktlinjer för nickningar – flera länder förbjuder nickningar för juniorer för att skydda hjärnan

Hårda smällar i fotbollsvärlden

40:58

Pargasbördiga landslagsspelaren Julia Tunturi har drabbats av tre hjärnskakningar under sin fotbollskarriär. Hon tycker att man borde tala mycket mer om hjärnskador, hur man kan förebygga dem och hur man kan stödja spelare som drabbas.

Trots att fotbollen inte hör till de farligaste idrottsgrenarna så pekar flera forskningsrapporter på att fotbollen medför risker för hjärnan som man först nu har börjat forska mer kring.

Alireza Beiranvand avausottelun tällinsä jälkeen.
Bildtext Alireza Beiranvand försökte spela vidare trots sin hjärnskakning.
Bild: Getty Images

Ett exempel på vad som kan hända på fotbollsplanen är då Irans målvakt Alireza Beiranvand fick en hård smäll mot huvudet i fotbollsmatchen mot England under det pågående världsmästerskapet i Qatar.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa har nyligen infört nya regler som ska garantera att huvudskador granskas ordentligt under VM – och ändå tilläts iraniern spela vidare trots att han var uppenbart groggy.

Efter några minuter säckade han sedan ihop igen och fick föras bort från spelplanen.

Det som har satt igång diskussionen om huvudskador inom fotbollen på allvar var en undersökning som en forskargrupp i Skottland publicerade 2019. Den visade att professionella fotbollsspelare hade en över tre gånger större risk att insjukna i demens jämfört med den övriga befolkningen.

I samband med den undersökningen såg man bland annat att fem av spelarna i det engelska landslaget som vann VM 1966 hade drabbats av demens eller dött i neurodegenerativa sjukdomar.

Rasmus Leislahti
Bild: Arash Matin / Yle

Sverige gör nu en egen undersökning kring samma tema.

Vid det finska bollförbundet konstaterar Sanna Pirhonen som är expert på idrottsmedicin att bollförbundet inte har resurser att genomföra någon liknande undersökning, men hon berättar att Jyväskylä universitet nyligen har fått en egen fotbollsprofessur och hon hoppas det ska leda till mer akademisk forskning kring fotbollen.

Den skotska undersökningen har trots allt lett till att flera länder har inför nickningsförbud för unga juniorer och i viss mån också för proffsspelare.

I Skottland förbjuder man nu nickningar en dag före och en dag efter matchdagar inom proffsfotbollen, proffs får träna maximalt 10 nickningar under en träning per vecka.

I England testar man nu att förbjuda nickningar för alla under 12 år från och med säsongen 2023-2024.

I USA är nickningar förbjudna för alla under 11 år och begränsas för 12-13 åringar.

I Sverige rekommenderar man att nickningar inte ska tränas före 13 års ålder och UEFA överväger liknande rekommendationer.

Fotbollsknatte spelar fotboll
Bildtext Flera länder rekommenderar att mindre juniorer inte alls ska nicka.
Bild: Maria Nylund

Sanna Pirhonen bekräftar att också Finland just nu ser över sina rekommendationer för hur juniorer ska träna nickningar. Hon lovar nya direktiv 2023.

Olli Tenovuo som är professor i neurotraumatologi vid Åbo universitet säger ändå att med den kunskap man har om hjärnskador och nickningar i dag så är han inte särskilt oroad.

– Livet är inte riskfritt men de som idrottar mycket har överlag en bättre hälsa än den övriga befolkningen, påminner Tenovuo.

I Slaget efter tolv diskuterades om riskerna för huvudskador tas på tillräckligt stort allvar i fotbollsvärlden och vad vi kan göra bättre.

Där möttes professorn i neurotraumatologi vid Åbo universitet Olli Tenovuo, Finska bollförbundets expert på idrottsmedicin Sanna Pirhonen och fotbollsspelaren Julia Tunturi.

Diskussion om artikeln