Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny energi åt Ukrainahjälpen – österbottniska företagare donerar generatorer

Uppdaterad 22.12.2022 15:55.
En man med en hund i famnen sittter i en soffa i ett julpyntat vardagsrum med snöiga fönster bakom sig.
Bildtext Entreprenören Christoffer Wiik uppmanar andra företag att följa deras exempel och samla ihop medel för generatorer som kan skickas till Ukraina.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Entreprenörer i Vörå gör ett upprop och uppmanar företag i Österbotten att donera generatorer till Ukraina. Hjälporganisationen Kalyna står för prioriteringarna. Nu ser man ett enormt intresse av att hjälpa de utsatta i Ukraina.

Entreprenörer i Vörå gör ett upprop och uppmanar företag i Österbotten att donera generatorer till Ukraina. Hjälporganisationen Finland Ukraina Ostrobotniia Kalyna fungerar som mellanhand för att välja rätt mottagare. I bland annat Vörå ser man ett enormt intresse av att hjälpa de utsatta i Ukraina inför julen.

Kalynas lagerlokaler i Vörå är fyllda till brädden med förnödenheter. Kläder och olika textilier samt matvaror, mediciner och andra förnödenheter bärs till uppsamlingsplatsen i en strid ström.

– Intresset att hjälpa är enormt. Jag är alldeles överväldigad av hur uthålliga människor är att vilja hjälpa, säger Olena Galchenko som är ordförande för föreningen.

Volontärerna samlar också ihop medel till att köpa begagnade bilar men tar också emot bildonationer. Fordonen behövs akut i Ukraina. Samtidigt är det ett utmärkt sätt att transportera ner de insamlade sakerna från Österbotten till Ukraina. En större försändelse ska snart avgå, och nu hoppas man även bistå med strömförsörjning. Därför önskar man speciellt donationer av generatorer.

Julklappar välkomna

Olena Galchenko har sett att intresset att donera förnödenheter till Ukraina avtog under sommaren, bara för att svinga upp igen under hösten. Och till julen kan man ännu hinna få skickat hjälppaket.

– Många i Ukraina firar julen först vid trettondagen, så det är välkommet med julklappar. Vi skickar sådana bland annat till barnhemmen. Allt behövs - som kläder, mat, men också godis. Vid fronten har de sagt att det har varit något av det finaste, när de fått en liten låda med godis, säger Olena Galchenko.

Vintern håller på att tillta i Ukraina och nätterna kan bli riktigt kalla. Att hela landets infrastruktur och eldistribution förstörts, gör att många sitter i mörka och kalla bombskydd. Därför är behovet av energikällor stort, vilket delvis kan underlättas med generatorer.

– Även en enda generator kan vara av stor betydelse, om den kommer till en by som saknar ström. Den ger möjlighet att både ladda mobiler eller driva uppvärmning, för det börjar bli riktigt kallt, säger Galchenko.

En kvinna med skarf sitter framför en vägg prydd av olika hantverk och målningar.
Bildtext Olena Galchenko är överväldigad av österbottningarnas vilja att hjälpa. Men behovet är enormt och kommer inte att upphöra på länge, säger hon.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Det behovet har följts av energibolagen Lålax vind och Lasor vind. Christoffer Wiik som är en av entreprenörerna har själv sett trängande behov i många oroshärdar och förstår vikten av strömförsörjning.

– Vi jobbar ju själva med värme och ljus och tänker att vi vill hjälpa till i Ukraina, säger Wiik.

Flera företag har nappat

Christoffer Wiik planerar att själv åka ner till Ukraina inom kort för att leverera generatorerna till de behövande. Eftersom hjälpbehovet är stort, förlitar sig Wiik på Kalinas lokalkännedom för att hitta rätt mottagare för de små kraftverken. Och intresset för att bidra till försändelsen har tagit skruv.

– Jag skrev om det här på sociala medier, och kontaktades genast av flera företag som ville vara med. Ett företag donerade tre generatorer, säger Wiik.

Även om EU och många andra stora aktörer satsar mycket biståndsresurser på akut hjälp till Ukraina, också för strömförsörjning, är Wiik övertygad om att all hjälp behövs.

– Det finns miljontals människor där som har stora behov. Så allt är välkommet. Alla behöver inte själva åka ner med försändelserna, Kalyna hjälper gärna och det finns många andra organisationer också, säger han.

Lång återuppbyggnad

Wiik tror också att hjälpbehovet inte kommer att upphöra inom överskådlig framtid, utan hoppas att viljan att bistå fortsätter.

– En tanke var att företagen, i stället för att ge julgåvor till sina anställda, kunde ge bidrag till generatorerna, säger Christoffer Wiik.

Både Wiik och Galchenko hoppas att givarglädjen inte bara ska hålla i sig, utan tillta. Christoffer Wiik inser att många företag inte går så bra idag och pressas av kostnadsökningarna. Men eftersom viljan att bidra ändå verkar vara utbredd, hoppas både Wiik och Galchenko att förståelsen för ukrainarna ska hålla i sig. Olena Galcheko vädjar till uthållighet, också bland donatorerna.

– Min förhoppning är förstås att kriget ska ta slut så snabbt som möjligt. Och jag är otroligt stolt över mitt folk - och alla de som är villiga att hjälpa dem. Men det är så mycket som är förstört, så det kommer att ta väldigt lång tid att återuppbygga landet, så jag hoppas att ukrainarna inte glöms bort, för behovet är enormt, säger Olena Galchenko.