Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Se vår stream: Fyra av tio ungdomar har så dålig funktionsförmåga att de kan ha svårt att orka i vardagen

Uppdaterad 16.12.2022 10:38.
Fyra av tio ungdomar har så dålig funktionsförmåga att de kan ha svårt att orka i vardagen - Spela upp på Arenan

Föräldrar och vuxna ojar sig över att tonåringar bara sitter vid skärmarna och rör inte på sig som då de var barn. Den här veckan kom resultaten från årets Move-mätning som visar att det här till stora delar stämmer.

Yle Österbottens sändning om Move-resultaten kan du här titta på i efterskott.

Mer än 100 000 barn och unga på årskurs fem och åtta har testat sin fysiska kondition och resultaten visar att fyra av tio har så svaga resultat att de kan få svårt att orka i vardagen.

Vardagsmotionen har försvunnit ur många ungas liv och ersatts av ledda träningar i idrottsföreningar, men också mycket stillasittande framför en skärm. De som inte aktivt idrottar rör kanske på sig ännu mindre.

– Utmaningarna i fråga om barns och ungas funktionsförmåga kommer att återspeglas senare bland annat i fullgörandet av beväringstjänsten, ansökan till olika branscher, förmågan att studera och arbeta, sjukfrekvensen och sjukfrånvaron, pensioneringen och social- och hälsovårdskostnaderna”, säger läkare Tommi Vasankari, direktör för UKK-institutet i ett pressmeddelande.

Österbottniska barn rör på sig för lite

Enligt mätningen är nästan hälften av de som går i femte klass i landsbygdskommuner i så dåligt fysiskt skick att det kan störa välbefinnandet. Ju större städer, desto bättre fysiskt skick är eleverna i.

I Österbotten är pojkarna i årskurs fem sämre än medeltalet nationellt i tre av fyra kategorier och årskurs fems flickor är aningen sämre än medeltalet nationellt. Flickorna på årskurs åtta får lite bättre resultat än landets medeltal.

Mellersta Österbotten har bland de sämsta resultaten i landet. Flickorna i årskurs åtta i Mellersta Österbotten fick klart sämsta resultaten i landet.

Programledare Ida-Maria Björkqvist intervjuade fysioterapeuten Charlotta Karlsson och pensionerade akademilektorn Jan-Erik Romar. I högstadiet i Petalax träffade Joni Kyheröinen rörelse-coachen Magdalena Storsved.

Diskussion om artikeln