Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Återkommande skadegörelse och stök på internatet i Karis – VNF-rektor: I första hand en Axxell-angelägenhet

Internatet vid Västra Nylands folkhögskola.
Bildtext Västra Nylands folkhögskolas internat har sedan hösten 2021 även inkvarterat Axxellstuderande, men denna höst har varit kantad av skadegörelse och stök.
Bild: Yle/Maria Wasström

Under hösten har det förekommit stök på det internat som yrkesutbildande Axxell använder. Enligt Västra Nylands folkhögskola, som hyr ut internatbostäderna, är det Axxell som måste lösa problemet.

I tidningen Åbo Underrättelser kunde man den 15 december läsa om drogmisstankar och återkommande polisbesök på Axxells internat i Karis. Både boende, föräldrar och Axxells rektor Lena Johansson vittnar om en tung höst präglad av stök och polispådrag vid internatet.

Länge var Axxells studerande tvungna att pendla mellan internatet i Ekenäs och skolan i Karis, men från och med hösten 2021 hyr Axxell internatbostäder av Västra Nylands folkhögskola (VNF). Även VNF har studerande som bor på samma internat, men rektor Henrik Grönroos menar att VNF:s studenter främst fått följa med oroligheterna i Axxells internathus genom sina fönster.

– Jag har inte hört att våra elever skulle känna sig otrygga, men boende har såklart frågat varför polisbilar dykt upp med jämna mellanrum, säger Henrik Grönroos.

Man i skjorta och kavaj lutar mot en ledstång på en trappa utomhus. I handen har han en broschyr. I bakgrunden gräsmatta, träd och en sjö.
Bildtext VNF:s rektor Henrik Grönroos har märkt av oron på internatet under hösten, men poängterar att det sist och slutligen är Axxell som måste lösa problemet.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

VNF:s studerande är äldre

Reglerna på VNF:s internat är tydliga. Alkohol får till exempel inte förekomma oberoende om den boende är myndig eller inte, men rektor Henrik Grönroos är ändå realist. Samlar man ett femtiotal ungdomar på samma internat kommer det att förekomma fester ibland.

– Denna höst har ändå varit väldigt lugn. Jag har inte hört om en enda fest i de internathus som VNF:s studerande bor i, säger Henrik Grönroos.

Otrygg miljö och stök hör inte heller till det normala på internatet i Karis, menar Henrik Grönroos. Folkhögskolans studerande är i regel äldre vilket också bidrar till ett lugnare internat.

- Hos oss är de flesta av våra drygt 40 internatboende mellan 19-25 och de uppfattar sig som äldre än Axxell-gänget. Vi har det väldigt lugnt på vårt internat, säger Henrik Grönroos.

Axxell i Karis.
Bildtext Axxell i Karis hade länge sitt internat i Knipnäs i Ekenäs, men den långa skolvägen gjorde att lösningen inte var optimal.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

I första hand en Axxell-angelägenhet

Otrygghet och flertalet incidenter med inslag av skadegörelse och våld, som Åbo Underrättelser rapporterar om, är höstens saldo i de delar av internatet som Axxell hyr av VNF. Henrik Grönroos har både sett och hört om incidenter och Åbo Underrättelsers rapportering kommer med andra ord inte som en överraskning.

– Vi har sett polisbilen och märkt av oron. Det är såklart tråkigt och besvärligt, men det är en Axxell-angelägenhet. De hyr utrymmen av oss och har ansvar för sina utrymmen, säger Henrik Grönroos.

Kommer VNF:s att omvärdera sina hyresavtal med Axxell på grund av incidenterna på internatet?

Det vill jag inte kommentera offentligt nu.

Diskussion om artikeln