Vill du ha smakrik ögonmat på julbordet? Då är boquerones på strömming ett utmärkt alternativ
Boquerones är en spansk tapasrätt som oftast görs på sardiner. Men den kan lika bra göras på strömming. Passar utmärkt till alla högtider på ett fiskbord eller varför inte som en festlig förrätt.
Det här är ett recept vi fick in i Strömsös stora strömmingsutmaning där vi efterlyste era bästa strömmingsrätter. Hemmagastronomen Max Mickelsson bidrog med det här receptet.
”Jag har lånat receptet av kökslegendaren Leif Mannerström. Hans originalrecept är med röd paprika men jag har kört med tre olika färger på paprikan för att göra den lite mera lekfull.”
Max Mickelsson
Boquerones på strömming
Ingredienser
400g dragen strömming (strömmingsfiléer utan skinn)
1 röd, 1 gul, 1 grön paprika
fintärnad tomat
finhackad persilja
minisalladsblad eller motsvarande
Marinad:
4 vitlöksklyftor
saft av 1 ½ citron
1 ½ dl olivolja
2-3 tsk salt
svartpeppar från kvarn
Instruktioner
Marinera de dragna strömmingarna. Låt dem stå kallt i 1 dygn.
Rosta paprikan i 250 grader (grill eller översta delen av ugnen) så att skalet blir bubbligt och svart. Lägg i en bunke och täck med plastfolie, då lossnar skalet lättare. Dra av skalet när de svalnat. Skär dem i vackra smala strimlor.
Lägg upp strömming-paprika-strömming. Sprid de små tomatkuberna på sidan om. Skeda lite marinad över. Garnera till slut med persilja och små salladsblad.