Studerande har återvänt till campus – men valet mellan distans- och närundervisning är en balansgång
Under hösten har många studerande äntligen fått återvända till campus och många högskolor har övergått till närundervisning istället för distansundervisning.
Vid Åbo Akademi säger prorektor Gunilla Widén att man under våren var orolig för att studerande inte skulle återvända till campus.
– Men nu i höst kunde vi konstatera att de flesta hittat tillbaka och alla har varit glada och nöjda över att det finns närundervisning.
Enligt Widén är Åbo Akademis riktlinje att det är närundervisning som gäller i första hand.
– En grov uppskattning är att cirka 70 procent av undervisningen sker på campus och 30 procent på distans.
Också vid Svenska handelshögskolan Hanken strävar man efter att så mycket av undervisningen ska vara på plats enligt Linda Gerkman, Hankens direktör för studier och antagning.
– För kandidatstuderande är nästan all undervisning på plats, medan det för magisterstuderande finns en del distansstudier.
Ingendera universitet erbjuder hybridundervisning, alltså undervisning där man kan vara antingen på plats eller på distans.
Det är nämligen väldigt krävande för undervisningspersonalen, säger Linda Gerkman.
– Hybridundervisning är väldigt svårt, även om vi har bra teknik för det. Det kräver mycket av lärarna, så de har tyckt bättre om att ha antingen eller.
En del vill ha distansundervisning
Linda Gerkman säger att de flesta studerande vid Hanken varit glada över att få återvända till närundervisning, men att en del studerande fortfarande föredrar distansundervisning.
– Oftast är det sådana som jobbat fulltid under pandemin som nu skulle föredra att göra studierna vid flexibla tidpunkter.
Vid Åbo Akademi är det speciellt magisterstuderande som önskat mer distansstudier.
– De har redan andra saker i livet och är delvis i arbetslivet eller har familj. Många hann också flytta bort från Åbo under pandemin, säger Widén.
Både Gerkman och Widén säger att närundervisning är särskilt viktig för kandidatstuderande.
– För dem är det oerhört viktigt att skaffa sig nya kompisar och ett socialt sammanhang. När man redan har det är det sen lättare att ha en del av undervisningen på distans.
”Vi vill inte vara ett distansuniversitet”
Men hur framtidens undervisning ska se ut är ändå inte helt klart.
Enligt Gerkman har Hanken i sin strategi sagt att de inte vill bli ett distansuniversitet och att det finns ett mervärde i att studerande träffas under och utanför föreläsningarna.
Vid Åbo Akademi håller man med.
– Både studerande och lärare tycker att campusnärvaron är oerhört viktig.
Enligt prorektor Gunilla Widén är det nu viktigt att fundera på vad man kan lära sig av erfarenheterna från pandemin och sen avväga när digitala lösningar lönar sig och när de inte fungerar.
– Under pandemin flyttades undervisningen snabbt till nätet. Det gick så snabbt att man inte hann tänka på vad det bästa alternativet skulle vara. Jag tror det finns många element som vi nu skulle göra annorlunda för att undervisningen skulle vara optimal.