Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svårt att nå välfärdsområdet på telefon – systemet drabbat av tekniska problem och personalbrist: ”Nu är felet korrigerat och vi ringer nog tillbaka”

Ryggtavlan på en mansperson som sitter framför datorskärm och besvarar telefonsamtal.
Bildtext De anställda vid kundservicecentralen i Österbottens välfärdsområde jobbar febrilt för att ta emot den stora mängden samtal som kommer in. Nu har centralen åtminstone tillfälligt fått tilläggsresurser.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Mer personal krävs för att ta emot alla samtal som kommer till kundservicecentralen i Österbottens välfärdsområde. Tidvis har det varit snudd på omöjligt att nå fram till centralen, vilket har väckt en kritikstorm.

Jag ringde på morgonen den första december, köade över en timme och dom ringde tillbaka på kvällen den åttonde december

Österbottnisk kvinna nyligen i sociala medier

Kundservicecentralen i Österbottens välfärdsområde som svarar på numret 06 218 9000, har 25 anställda totalt. De anställda är vårdutbildade för att kunna bedöma vårdbehovet hos den som ringer, ge instruktioner för egenvård gällande hälsa och sjukdom och vid behov boka in en tid till läkarmottagning, sjukskötare eller fysioterapeut.

Centralen har länge varit överbelastad, men under de senaste veckorna har situationen varit extra svår. Många har köat i timmar för att nå fram och andra har väntat förgäves på en återuppringning.

Samtidigt har alla Vasas tidigare hälsovårdscentraler slagits ihop till en enda stor hälsostation, som sedan några dagar tillbaka verkar i det nya H-huset på sjukhusområdet i Sandviken.

Sitter just nu i telefonkö, har väntat 45 minuter för jag behöver en läkartid till min dotter

Österbottnisk man nyligen i sociala medier

Det är på alla sätt utmanande och man ber patienterna ha tålamod medan personalen lär sig fungera i de nya utrymmena, säger avdelningsskötare Marlene Vägar.

– Vi vet alla att det har varit väldiga köer dit till telefonen så man har kanske inte sluppit fram, säger Vägar.

Kvinna med ljust hår ler brett och ser in i kameran. I bakgrunden sjukhuskorridor.
Bildtext Marlene Vägar är avdelningsskötare inom primärvården. Hon hoppas att det ska börja löpa smidigare för klienterna på Vasa hälsostation. I det nya H-huset finns allt samlat under samma tak och det borde göra vårdkedjorna effektivare.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Vid den nya hälsostationen försöker man jobba på flera fronter för att alla som behöver vård ska nå fram. Att boka elektroniska tider via nätet är möjligt, likaså kan man den vägen få telefontid till sjukskötare. Genom att svara på frågorna på webbplatsen omaolo kan man också få en bedömning om man bör söka hjälp genast eller om man kan hålla sig hemma och vänta ut sin krämpa.

Utöver det finns det nationella jourhjälpsnumret 116117 dit man likaså kan ringa för att få en vårdbedömning.

Vägar är ändå medveten om att alla inte kan eller har möjlighet att sköta sina ärenden elektroniskt. Vasa hälsostation har därför utrustats för att också kunna ta emot dem som inte alls har någon tid bokad åt sig. Strax innanför entrén vid H-husets huvudingång jobbar därför två sjukskötare i varsitt litet rum.

– Så nog kan man ju också komma in hit, ta ett könummer och så tar sjukskötare emot. De kan också boka tid vidare till läkare eller sjukskötare om det behövs, säger Vägar.

Närapå tusen obesvarade samtal

Problemen vid Kundservicecentralen handlar ändå inte bara om att Vasaborna ska lära sig att hitta till sin nya hälsostation.

Centralen tar emot samtal från hela området och det är är många har fått vänta på tok för länge, medger välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen.

– Det har absolut varit för långa väntetider vissa dagar och det ber jag om ursäkt för, det har säkert krävt en hel del tålamod, säger Kinnunen.

Bakom de långa kötiderna ligger dels tekniska problem, dels att det just nu kommer väldigt många samtal och dels personalbrist, förklarar Kinnunen.

– Mängden personal räcker helt enkelt inte till för den mängd samtal vi får.

Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus.
Bildtext Marina Kinnunen är illa rädd att problemen med att hitta tillräckligt med vårdpersonal är bestående. Därför är det livsviktigt att Österbottens välfärdsområde utvecklas i rätt riktning så att resurserna används på rätt sätt.
Bild: Yle/Elin Willows

Under ett dygn nyligen hade centralen tekniska problem som enligt Kinnunen egentligen var operatörens fel. Närapå tusen samtal blev då obesvarade och sedan dess har personalen jobbat övertid för att beta av kön och ringa tillbaka. På grund av de här problemen gick det tyvärr också så att en del klienter aldrig har fått den återuppringning de begärt.

Kritiken mot välfärdsområdet blev stor.

– Det kom så mycket kritik att vi insåg att vi absolut måste få det här bättre. Den här veckan har vi jobbat hårt för att hitta en lösning. Vi har fått mera personal till centralen nu och vi försöker få ett tajtare samarbete mellan centralen och hälsovårdscentralerna.

Enligt Kinnunen är det ändå så att hela vårdsystemet är överbelastat just nu och i grunden är det den skriande personalbristen som spökar.

– Alltid när vi flyttar personal från ett ställe till ett annat så då lider något annat i systemet. Och när vi söker efter ny personal får vi ingen. Men vi har ändå beslutat att vi har dessa tilläggsresurser kvar på kundservicecentralen nu en tid.

Kinnunen berättar att befolkningen också på så vis kan underlätta för välfärdsområdet att man ringer kundservicecentralen endast en gång per krämpa. Personalen måste ringa upp på varje samtal, och har man ringt tio gånger blir det tio samtal som kräver återuppringning berättar Kinnunen.

Jag har lämnat ringbud för två veckor sedan, men väntar fortfarande på samtal. Under all kritik!

Österbottnisk kvinna nyligen i sociala medier

Hon säger också att man faktiskt nu kan lita på att personalen ringer upp.

– Om man har ringt just då när vi hade vårt tekniska fel så då litar man kanske inte längre på oss, men nu är felet korrigerat och vi ringer nog tillbaka.

I framtiden hoppas Kinnunen att man inom välfärdsområdet lyckas jobba både smidigare och effektivare så att en del av de samtal som idag rings till kundservicecentralen inte behövs längre. Kinnunen ger som exempel om man ska på ett återbesök för att ta bort sina stygn, då ska man inte behöva ringa och kolla upp när det ska ske, det ska vara klart från början.

– Men just nu gör vi allt vi kan för att förkorta återuppringsningstiden. Och alla har rätt att ringa.

Diskussion om artikeln