Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Senapsströmmingen som blev en släkttradition – den här har funnits på julbordet i 50 år

Ett bröd med senapsill och en skål med senapsill på ett bord
Bildtext Tony Kronqvists smakrika senapsströmming som bara blir bättre ju längre den får stå.
Bild: Minna Mäkelä / Yle

Tony Kronqvist skickade in det här receptet till Strömsös strömmingsutmaning där vi samlade era bästa strömmingsrecept till julbordet. Allt som är gott går vidare från generation till generation.

”Ett recept som använts i vår familj i snart 50 år. Ursprunget är från en ”bekants bekant” i Grankulla - men det kan ju ha kommit dit annanstans ifrån och tidigare.”

Tony Kronqvist

Senapsströmming

Tillagningstid: 380 min, varav förberedelser 360 min

Ingredienser

  • 600-700 g strömmingsfiléer, färska

  • 5 dl kallt vatten

  • 1 dl ättika (10%)

  • 1 dl mild senap, lite drygt

  • 2 tsk salt

  • 3-4 msk socker

  • 2 tsk ättika (10 %)

  • 1 dl matolja

  • 1 ”barnmatsked” krossade vitpepparkorn

  • finklippt färsk dill i mängder

Instruktioner

Blanda ättika och vatten. Drag av filéerna från skinnet (börja från huvudändan och vid ryggen).

Lägg filéerna i ättikslagen och låt stå svalt/kallt i 4-6 timmar.

Låt strömmingsfiléerna rinna av i durkslag.

Blanda under tiden senapssåsen med senap, salt, socker, lite ättika, matolja, vitpeppar och mycket dill.

Varva därefter strömmingen och senapssåsen i en glasburk.

Låt stå i kylskåp ett par dagar. Skaka burken ett par gånger så att såsen kommer åt alla sidor av strömmingsfiléerna; såsen sprider sig när den också får vätska från filéerna.

Ett brödskiva med senapsill på ett skärbräd och en skål med senapsill brevid på ett bord
Bild: Minna Mäkelä / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk