Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmarks nya regering presenterades – könsfördelningen är sämst i Norden

Uppdaterad 16.12.2022 15:37.
Danmarks nya regering utanför Amalienborg slott i Köpenhamn med statsminister Mette Frederiksen i mitten. Gruppen på 23 personer är omgiven av kameror och mikrofoner och bakom dem står två soldater på ömse sidor om en dörr.
Bildtext Statsminister Mette Frederiksen (i rött, i mitten) presenterade på torsdagen sin regering för pressen utanför Amalienborg.
Bild: EPA-EFE

Mette Frederiksen har presenterat Danmarks nya regering. Statsministern är själv inte helt nöjd med att bara knappt 35 procent av de nya ministrarna – inklusive statsministern själv – är kvinnor.

– Här är det lag som tar ansvaret på våra gemensamma axlar och vi gläder oss åt att tjäna er danskar och det här fantastiska och underbara landet, sa statsminister Mette Frederiksen på torsdagen utanför Amalienborg, där den nya regeringen presenterades för drottningen.

Socialdemokraterna fortsätter alltså som statsministerparti under Mette Frederiksen, medan borgerliga Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen blir vice statsminister och försvarsminister.

Lars Løkke Rasmussen, själv tidigare Venstre-statsminister, blir utrikesminister som ledare för det liberala partiet Moderaterne, som bildades så sent som i somras.

Socialdemokraten Nicolai Wammen fortsätter som finansminister, medan partikamraten Mattias Tesfaye avgår som justitieminister och i stället blir barn- och skolminister.

Sammanlagt har socialdemokraterna elva ministerposter, medan Venstre har sju och Moderaterne fem. Av Moderaternas fem ministrar sitter bara tre för närvarande i Folketinget.

En dryg tredjedel kvinnor

I Danmark har mycket uppmärksamhet fästs vid könsfördelningen i regeringen. Av de 23 ministrarna är åtta, alltså knappt 35 procent, kvinnor. Det är sämst i Norden: i Island är andelen kvinnor i regeringen 45 procent, i Sverige 46 procent och Norge i 47 procent, medan Finland har fler kvinnor än män i sin regering med 58 procent kvinnor.

– Jag är själv inte helt nöjd. Men det ligger på ungefär samma nivå som i den förra regeringen. Det var jag som var ansvarig för den också. Så till all tur har det inte blivit värre, säger statsministern till nyhetsbyrån RB.

– Men nej, det är inte tillräckligt bra.

Det är Frederiksens egna Socialdemokrater som drar ner genomsnittet. Två av Moderaternes fem ministrar är kvinnor (40 procent), medan tre av sju Venstre-ministrar är kvinnor (43 procent). Av de elva socialdemokratiska ministrarna är bara tre kvinnor (27 procent).

Källa: DR

Artikeln uppdaterades 16.12.2022 kl. 15.37 då en formulering om att Finland skulle ha varit bäst i klassen med sina 58 procent kvinnor i regeringen ströks. Könsfördelningen är jämn vid 50 procent.