Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vårdare i Raseborg dömd för lindrig misshandel av boende

En klubba ligger över en lagbok på ett bord i en tingsrättssal.
Bildtext Rättegången hölls i Västra Nylands tingsrätt
Bild: Juho Liukkonen / Yle

En vårdare vid ett boende för personer med funktionsnedsättning i Raseborg döms för lindrig misshandel av en klient.

Vårdaren döms att betala 20 dagsböter på drygt 500 euro för hur hen behandlade en klient under morgonsysslorna.

Vårdaren åtalades även för olaga hot men de åtalen förkastades.

Enligt egen utsago blev vårdaren irriterad på offret då hen var ovillig att göra sina morgonsysslor och betedde sig trotsigt och utåtagerande.

Den dömda bestred anklagelserna om misshandel och menar att hen haft bråttom att hjälpa klienten bli klar och ska därför ha höjt rösten och använt kraft för att flytta klienten från en stol varpå ett stolsben gett efter och stolen ramlat i golvet. Därefter ska vårdaren ha försökt få klienten att röra sig snabbare mot dörren genom att leda hen i armkrok.

Kollega anser att klienten inte behandlats på rätt sätt

Andra från personalen som agerat vittnen och hört och sett tumultet menar ändå att man måste hålla sig lugn med klienten för att hen inte ska bli rädd eller orolig.

Enligt en kollega som hjälpt till vid tillfället behandlades inte klienten på rätt sätt. En annan berättar att hen hört högljutt ropande och därför tittat ut i korridoren och sett hur vårdaren dragit i klienten som suttit i en stol som var i färd att vippa.

Tingsrätten anser att eftersom vårdaren dragit i klienten med en kraft som fått att stolen att nästan välta så ska det bedömas som fysiskt våld även om det inte skadat klienten.

Vårdarens forcerade ledsagande av klienten räknas också i det här fallet lindrig misshandel eftersom klienten kan anses lika hjälplös som ett litet barn.