Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HRT:s begränsade studierabatt strider mot lagen – kräver tillräckligt ny smarttelefon

En buss speglas i ett tågfönster.
Bildtext Studerande måste kunna få studierabatt också med studiekort, enligt Helsingfors förvaltningsdomstol.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Det krävs en tillräckligt ny smarttelefon för att använda mobilappen som krävs för att få studierabatt i kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Det är diskriminerande enligt ett domstolsbeslut.

Helsingfors förvaltningsdomstol slår fast att studentrabatten som Helsingforsregionens trafik (HRT) erbjuder är olaglig.

Från och med i år har studerande endast fått studentrabatt via HRT:s mobilapplikation. Men enligt domstolens beslut måste det vara möjligt att få rabatten också på busskortet.

Det är en fråga om jämlikhet, eftersom rabatten nu kräver en smarttelefon och därtill fungerar den bara på två operativsystem som måste vara tillräckligt nya. Äldre telefoner stöder ofta inte nyare versioner av operativsystemet.

Beslutet beaktar också personer som har svårt att använda applikationen.

HRT motiverade den begränsade rabatten med att studiestarten annars belastar bolagets serviceställen. Enligt Statistikcentralen har också så gott som alla studerande en smarttelefon i dag.

Enligt förvaltningsdomstolen räckte statistiken ändå inte för att säkerställa att den begränsade studentrabatten inte är diskriminerande.

Den här texten är en sammanfattning av HSL:n päätös opiskelija-alennuksesta todettiin lainvastaiseksi – etu on saatava myös fyysiselle kortille som publicerades av Yle Uutiset.