Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoön satsar på att bli en mer barnvänlig kommun

Kimitoön har blivit utvald till samarbetspartner i Unicefs modell Barnvänlig kommun, det skriver kommunen i ett pressmeddelande. Barnvänlig kommun är ett verktyg som Unicef erbjuder kommunerna, och den baserar sig på FN:s konvention om barnets rättigheter och Unicefs internationella Child Friendly Cities-modell. Modellen hjälper kommunerna att bättre beakta barnens välbefinnande i sin verksamhet.

En kommun kan beviljas erkännandet Barnvänlig kommun efter cirka två års utvecklingsarbete. Kommunen har bildat en koordinationsgrupp som bland annat består av representanter för kommunens olika sektorer, ungdomsparlamentet, beslutsfattare och tredje sektorn.

Åboland

Närbild av ärmen på en brandman, räddningsverkets logga är insydd i skjortan.

Rådjur räddades ur Aura å mitt i Åbo centrum – se video

Rådjuret släpptes senare ut i det fria en bit från centrum.

Egentliga Finlands välfärdsområde delar ut jodtabletter åt barn under tre år

Välfärdsområdet i Egentliga Finland (Varha) delar nu ut jodtabletter till familjer, där barnen är under tre år gamla.

Utdelningen inleds i juni och delas ut på barnrådgivningarna. Även hälsovårdsenheterna ska få av tabletterna. Mer information om hur familjerna ska gå till väga hittas på Varhas webbplats.

Strålsäkerhetscentralen meddelade i höstas att den offentliga vården ska skaffa jodtabletter som lämpar sig till under treåriga barn, eftersom sådana tabletter inte finns på apotek.

Jodtabletterna ska tas endast på myndigheternas uppmaning och man ska aldrig ta tabletten på egen hand, meddelar Varha.

Åbo stad hyr ut lastcyklar – är i bruk från och med tisdag

Från och med tisdag kan man hyra en lastcykel av Åbo stad. Åbo är den första staden i Finland som erbjuder den här möjligheten.

Det är frågan om elcyklar, som har en låda framför cykeln. I lådan finns säkerhetsbälten för barn.

Lastcyklarna är inte en del av Fölläricykelnätet men kan hyras via samma app som stadscyklarna. Lastcykelns symbol på kartan är en blixt.

Till en början kommer fyra lastcyklar att vara i bruk. De kan hämtas och parkeras på tre ställen; vid Ikituuri i Studentbyn, busstationen och Förin. Dessutom planeras en station till Kuppis.