Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det svenska dagiset i Sjundeå behöver större lokaler

En tavla med en urklippt snögubbe och dansande snöflingor.
Bild: Maria Wasström / Yle

I höst ryms alla svenskspråkiga barn inte längre in i den nuvarande dagislokalen Lilla-Lotta. Det fattas runt 80 kvadratmeter.

Kommunen hade redan hunnit reservera 40 000 euro för tilläggsmoduler i anslutning till Lilla-Lotta. Men det blev inga nya moduler eftersom bolaget som skulle leverera dem inte längre finns.

Därför får kommunen tänka om.

Kommunen lämnar inte tanken om att förstora Lilla-Lotta som är en flyttbar byggnad. Möjliga alternativ är att hyra tilläggsmoduler av en annan tillverkare eller att bygga till fasta delar i anslutning till dagiset.

Ett alternativ är också att bygga ett nytt daghem på samma gård Lilla-Lotta ligger.

Projektplan ger svar

De nya lokalerna behövs redan den 1 augusti 2023. För att komma fram till vilket alternativ som är vettigast utarbetar kommunen en projektplan i rask takt. I projektplanen ska det finnas noggranna uppgifter om hurdana lokaler som behövs och hur mycket de olika alternativen kostar.

Tekniska sektorn har redan nu uteslutit en rad olika alternativ som går ut på att placera de svenska daghemsgrupperna i befintliga lokaler.

Planen längre fram är att placera ett svensk daghem i nedervåningen av ett nytt flervåningshus som planeras öster om Sjundeåvägen.

I Sjundeå finns förutom det kommunala dagiset också två privata svenskspråkiga daghem.

Diskussion om artikeln