Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen utreder landsförräderi – olovlig underrättelseverksamhet misstänks ha förekommit i Kymmenedalen

Uppdaterad 16.12.2022 13:53.
En karta över Finland där två områden, ett i sydöstra Finland och ett i Kajanaland, har märkts ut.
Bildtext Brottsanmälningar har gjorts i Vederlax, Kajana och Uleåborg.
Bild: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Centralkriminalpolisen har inlett en förundersökning om misstänkt olovlig underrättelseverksamhet. Det är fråga om en ovanlig brottsrubricering i Finland.

Polisen utreder två misstänkta landsförräderibrott.

Centralkriminalpolisen har under hösten inlett en undersökning där brottsrubriceringen är olovlig underrättelseverksamhet. Dessutom utreder polisen misstänkt röjande av statshemlighet.

CKP bekräftar att undersökningarna är under arbete. Förundersökningsledaren i fallet med den misstänkta olovliga underrättelseverksamheten är kriminalkommissarie Masi Puolakka. I fallet med det misstänkta röjandet av statshemlighet är förundersökningsledaren kriminalkommissarie Jukka Nurmenniemi.

Ingen av dem vill berätta mer om undersökningarna i det här skedet. Yle har inga uppgifter om hurdana incidenter det rör sig om.

Enligt Yles uppgifter har polisanmälan om olovlig underrättelseverksamhet gjorts i september. Det behöver ändå inte vara tidpunkten för det misstänkta brottet.

Av polisens officiella brottsstatistik framgår att fallet är registrerat i sydöstra Finland. Enligt Yles uppgifter handlar det om kommunen Vederlax i Kymmenedalen. På orten finns bland annat gränsövergångsplatsen Vaalimaa.

Vägbommar vid en gränsstation.
Bildtext Gränsstationen Vaalimaa ligger i Vederlax kommun.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Okänt om fallen har någon koppling

I somras gjordes två anmälningar om misstänkt röjande av statshemlighet i myndigheternas register.

Enligt Yles uppgifter har den ena anmälan gjorts i Kajana och den andra i Uleåborg. Det är ändå möjligt att båda anmälningarna rör ett och samma fall som utreds av CKP.

Det är inte känt om det finns någon koppling mellan de två utredningarna.

CKP kommenterar inte om det handlar om en eller flera misstänkta personer i fallen. Ingen har begärts häktad under någondera brottsrubriceringen sedan i somras.

Maximistraffet sex års fängelse

Den misstänkta olovliga underrättelseverksamheten som utreds nu är det enda fallet i sitt slag i Statistikcentralens brottsstatistik, som går tillbaka till 2006.

Olovlig underrättelseverksamhet är ett allvarligt landsförräderibrott, där straffet kan bli fängelse på från fyra månader upp till sex år. I praktiken innebär olovlig underrättelseverksamhet att någon skaffar information om en främmande stats försvar eller säkerhet med syftet att skada staten i fråga eller gynna en annan stat.

Utifrån brottsrubriceringen kan man sluta sig till att målet för den olovliga underrättelseverksamheten inte har varit Finland. En person kan göra sig skyldig till olovlig underrättelseverksamhet om hen handlar på ett sätt som orsakar fara för Finlands utlandsrelationer.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Uutisets artikel Keskusrikospoliisi tutkii harvinaista maanpetosrikosta – Ylen tiedon mukaan epäilty luvaton tiedustelutoiminta on kirjattu Virolahdella, skriven av Jesse Mäntysalo och Kirsi Heikel. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas.

Artikeln är uppdaterad 16.12.2022 klockan 13.53. 'Brottsanmälan' har korrigerats till 'polisanmälan'.