Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Politiker lämnar in motion om gratis mensskydd: ”Menscykeln är vardag för halva befolkningen”

Kvinna vid bord.
Bildtext Johanna Holmäng (SFP) vill att Österbottens välfärdsområde jobbar för jämställdhet och börjar erbjuda gratis mensskydd till alla som behöver det i områdets grundskolor och andra stadiets utbildningar.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Österbotten ska gå i bräschen när det gäller att dela ut gratis mensskydd. Det anser Johanna Holmäng (SFP) som lämnat in en motion i ärendet till Österbottens välfärdsområde.

Enligt Holmäng är det dags att göra något åt det som hon kallar ett jämställdhetsproblem.

– Skottland är först ut som land att erbjuda gratis mensskydd, men också i Finland är det på gång. Helsingfors har som bäst på gång ett pilotförsök.

Holmäng poängterar att mens är en naturlig kroppsfunktion.

– Jag har alltid tyckt att det på något sätt är ojämlikt och orättvist att kvinnor ska behöva betala sådana här summor för sköta menstruationen. Mensen omgärdas ännu av tabu och kunskapsluckor och samhället behöver bli bättre på att anpassa sig till kvinnors villkor.

Mensfattigdom kan betyda att bindorna förblir oköpta

Enligt Holmäng kan det bli mycket höga kostnader då man inte bara räknar in mensskydd utan också kostnader för värkmedicin, hygienartiklar eller pms-besvär som också kan bidra till ökade kostnader. Och kostnaderna är något som menstruerande personer inte kan välja bort, påpekar Holmäng.

– Att inte kunna tillgodose sina menstruella behov kallas för mensfattigdom. Det kan innebära att man inte har tillgång till mensskydd, säger Holmäng.

Enligt Holmäng är målet att Österbottens välfärdsområde börjar erbjuda gratis mensskydd till alla som behöver det i områdets grundskolor och andra stadiets utbildningar.

Själv tror hon initiativet kommer att tas positivt emot bland beslutsfattarna.

– Jag tror det här väcker positivitet, det är något många kan hålla med om. Och det handlar inte bara om den ekonomiska aspekten utan genom att lyfta frågan hoppas jag att det blir mer tillåtet att prata om det och att det inte ska behöva kännas jobbigt.