Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Musikhuset i Åbo kommer att heta Fuga på svenska

Visionsbild över Åbos planerade konserthus.
Bildtext Åbo musikhus Fuga blir musikhusets namn på svenska.
Bild: PES-Arkkitehdit Oy

På fredagen meddelade Åbo stad att det planerade musikhuset i Åbo ska heta Fuuga. Nu står det klart att det också får ett svenskspråkigt namn – Åbo musikhus Fuga.

Namnet Fuuga vann omröstningen i namntävlingen som avslutades torsdagen 15 december. Ungefär 1 700 röster rasslade in på de fyra namnförslagen som var Aura, Fuuga, Harmonia och Sointu.

Fuuga fick klart flest röster i omröstningen, 635 stycken. Som tvåa kom förslaget Aura som fick 435 röster. På tredje plats kom förslaget Sointu med 363 röster. Förslaget Harmonia kom på sista plats med 297 röster.

– Åbo musikhus Fuuga är ett fint namn bland alla goda förslag, säger Åbos borgmästare Minna Arve i ett pressmeddelande.

Fuuga blir Fuga

I pressmeddelandet stod det att musikhuset ska heta Turun musiikkitalo Fuuga på finska och Turku Music Hall Fuuga på engelska. Det nämndes dock inget om ett svenskspråkigt namn.

Till Yle Åboland skriver Minna Arve att det svenska namnet är Åbo musikhus Fuga.

Med ordet fuga avses en kompositionsform där helheten bildas av flera självständiga ljud. Fugan var speciellt populär under barocken, och den största fugamästaren anses vara Johann Sebastian Bach.

Musikhuset ska byggas på Självständighetsplan vid Aura å, bredvid stadsteatern i centrum av Åbo. Det kommer att inhysa Åbo filharmoniska orkester, och ska enligt den nuvarande tidtabellen tas i bruk i början av 2026.