Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO-varning: Lagren med koleravaccin så gott som tomma

Vaccinationskampanj för att förhindra kolera i Jemen.
Bildtext En vaccinationskampanj för att förhindra kolera i Jemen.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

De globala lagren av koleravaccin är tomma eller extremt små. Samtidigt insjuknar allt fler i kolera runt om i världen, uppger WHO.

Enligt WHO har ett trettiotal länder rapporterat om kolerautbrott i år vilket är ungefär en tredjedel högre än normalt på årsnivå.

Bristen på vaccin har lett till att man tillfälligt avbrutit den tvådosvaccinationsstrategi som varit i bruk.

En del av krisen uppges bero att en indisk vaccintillverkare beslutat att stoppa produktionen. En sydafrikansk tillverkare planerar att börja tillverka koleravaccin, men det kommer att ta några år.

Vaccinationskampanj för att förhindra kolera i Jemen.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Många av de länder som drabbas av kolera är samtidigt drabbade av konflikter och fattigdom, till exempel Haiti och Jemen.

Sjukdomen har ändå också förekommit Libanon, som åtminstone för en tid sedan var ett medelinkomstland.

– Det verkar inte finnas ett lika stort intresse för att utveckla ett vaccin mot kolera, alltså i princip ett vaccin för fattiga länder, i jämförelse med att utveckla till exempel ett covidvaccin där intäkterna från vaccinet är stora, bedömer Philippe Barboza som leder ett av WHO:s läkarteam.

– Det är inte acceptabelt på 2000-talet att ha människor att dö i en sjukdom som är mycket välkänd och mycket lätt att behandla.

Kolera sprids via mat eller vatten som förorenats, och kan orsaka akut diarré. Många har lindriga symtom men sjukdomen kan leda till döden snabbt om den inte behandlas.

Källa: Reuters