Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här är fem dramaserier på Arenan att smälta julgodsakerna till – en fräsch fläkt i krimgenren, en lovsång för unga och fria killar och inhemskt toppdrama

Iina Kuustonen och Kari Ketonen spelar poliser i inhemska krimserien Ivalo.
Bildtext Den inhemska krimserien Ivalo är en av serierna du kan sluka under julledigheten. Huvudrollen spelas av Iina Kuustonen. På bilden även polischefen som spelas av Kari Ketonen.
Bild: Yellow Film & Tv

Äntligen jul och lite extra ledigt. Här får du tips på serier att se medan du jäser i soffan efter alla släktmiddagar. Krim, humor och teendrama står på menyn.

Carmen curlers

I dag är det populärt att locka håret utan skadlig värme som sliter på hårstråna. På Tiktok sprids tips om hur man kan tvinna håret runt ett bälte eller ett par leggings och få fina lockar under natten. (Låter konstigt men googla om du inte tror.) Men på 1960-talet var värmepapiljotterna en revolutionerande uppfinning för kvinnor. Visste du att de uppfanns i Danmark?

Två män på en skönhetsmässa visar hur värmepapiljotter fungerar. Scen ur serien Carmen curlers.
Bildtext ”Titta här hur behändigt man lockar håret med värmepapiljotter!”. Carmen curlers-uppfinnaren förevisar papiljotterna på en skönhetsmässa.
Bild: Dr Danish Broadcasting Corporation

Den danska dramakomedin Carmen curlers är inspirerad av verkliga händelser och handlar om den revolutionerande uppfinningen. Drömmaren och entreprenören Axel och den handlingskraftiga bondfrun Birthe skapade den största arbetsplatsen i sextiotalets Danmark. Det gick mot mer liberala tider och företaget anställde massvis med kvinnor.

Roligt att veta:

I verkligheten hette mannen med de stora papiljottdrömmarna Arne Bybjerg. Det var inte många som trodde på hans idé. Folk tyckte han var galen som spenderade så mycket pengar på sina Carmen curlers-papiljotter.

För dig som:

 • Gillar serier som tar dig tillbaka i tiden.

 • Gillar serier som baserar sig på verkliga händelser.

 • Gillar nordiska humoristiska serier.

 • Är intresserad av skönhets- och modebranschen.

Alla åtta avsnitt av Carmen curlers hittar du på Yle Arenan. Vill du ha ett smakprov så kan du se trailern här:

Trailer: Carmen curlers - Spela upp på Arenan

Karen Pirie

Tryck på play och se en ung kvinna hittas mördad. Det låter väl som de flesta krimserierna? Men den brittisk-skotska serien Karen Pirie är en frisk fläkt i genren.

Den unga bartendern Rosie Duff mördades 1996 och den skyldiga hittades aldrig. Nu 25 år senare lyfter en krimpodd upp fallet och kritiserar utredningen. Polisen tvingas öppna det gamla fallet. Cheferna anser att en ung kvinna ska leda utredningen eftersom de hoppas på lite positiv publicitet efter all den negativitet som riktades mot polisen i samband med den ursprungliga utredningen.

Det är Karen Pirie som får jobbet. Hon är i början av sin karriär och förstår inte riktigt varför hon får uppdraget. Snart märker hon att något som gäller fallet har hemlighållits. Men vad?

Två polisdetektiver, en kvinna och en man, tittar på en datorskärm. Scen ur krimserien Karen Pirie.
Bildtext ”Hmmm, vem är den skyldige?” funderar Karen Pirie och kollegan Mint.
Bild: ITV

Karen levererar humoristiska repliker (“Det är inte så roligt att heta Karen i dessa dagar.”), charm och självsäkerhet. Hon är en frisk fläkt i den skotska, patriarkala poliskåren. Karen är en briljant polis som inte är bitter och hon har ett modernt perspektiv.

Roligt att veta:

Karen Pirie baserar sig på Val McDermids roman The Distant Echo och i rollerna bl. a. Lauren Lyle (Outlanders, Vigil), Chris Jenks (Sex Education).

För dig som:

 • Vill se en lite fräschare brittisk krimserie.

 • Gillar invecklade mysterier.

 • Tycker om rolig dialog.

 • Älskar när en ung kvinna sopar mattan med de gamla rävarna.

Kolla trailern nedan för ett smakprov av serien. Alla avsnitt av Karen Pirie kan du se på Yle Arenan.

Trailer: Karen Pirie - Spela upp på Arenan

Bror

Vad skulle du göra om du råkade hitta drygt 18 000 euro i en gammal madrass? Det händer killgänget i den svenska dramaserien Bror. Fast de hittar givetvis summan i kronor, alltså 200 000. Stora pengar för unga gymnasiekillar.

Fyra unga killar på fest. Bilden är från serien Bror.
Bildtext Let's party! För 200 000 kronor festar man rejält, konstaterar killarna i serien Bror.
Bild: SVT

Pengarna hittar Zacke och hans tre bästa vänner i ett ödehus som de bryter sig in i efter en fest. Men vad händer när fyra gymnasiekillar ska dela på så mycket pengar? Kommer de vara överens om hur pengarna ska spenderas och kommer de kunna fortsätta lita på varandra?

Serien tar dig till de unga killarnas värld där tjejerna är sidopersoner. Bror är en historia om att vara ung, galen och fri; om att känna att absolut allt är möjligt så länge du har dina bästa vänner med dig.

Roligt att veta:

I Bror har man använt unga amatörskådespelare, vilket ger serien charm. Huvudrollen spelas av Mio Linnér Edman som gick i gymnasiet när han fick rollen. Serien är inspelad i Eslöv, en småstad 45 minuter från Malmö. Förbered dig alltså på härlig Skånedialekt.

För dig som:

 • Gillar de svenska serierna Strula och Festen.

 • Gillar teen drama.

 • Gillar småstads drama.

 • Föredrar kortare avsnitt.

Alla tio avsnitt hittar du på Yle Arenan och trailern kan du se nedan.

Trailer: Bror - Spela upp på Arenan

Ivalo säsong 2

I första säsongen av Ivalo kämpade polisen Nina Kautsalo (spelad av Iina Kuustonen) mot ett livsfarligt virus som hotade att spridas och orsaka en epidemi. Avsnitten spelades in några år innan covid bröt ut.

Händelserna i den andra säsongen, som strax finns att se på Arenan, startar ett halvt år efter första säsongens slut. Polisen Nina har flyttat till Rovaniemi och börjat jobba som ordningspolis. Som du kanske gissar blir hon inblandad i en ny mordutredning.

Samtidigt kämpar hon med sitt föräldraskap. Nina är nämligen lite av en arbetsnarkoman och är oftast mer polis än mamma. Hennes dotter har börjat en specialskola och hennes mamma har insjuknat i cancer. Nina blir också tvungen att möta sin pappa som lämnade familjen när hon själv föddes.

Nina Kautsalo (Iina Kuustonen) kramar dottern Venla.
Bildtext Polisjobbet tar mycket av Ninas tid men dottern Venla hennes ögonsten.
Bild: Yellow Film & TV

I den andra säsongen utlovas det alltså action och mord men också familjestrul. Den första säsongen kan du se nu direkt på Arenan ifall du ännu inte sett den eller vill värma upp inför de nya avsnitten. Den andra säsongen publiceras den 27.12.

Roligt att veta:

Flera internationella skådespelare medverkar i serien. Den kändaste är John Finn som medverkat i bland annat The Walking Dead och The Crown.

För dig som:

 • Gillar action, mordgåtor men också relationsdrama.

 • Gillar inhemska krimserier med vackra landskap.

 • Vill sluka två säsonger (sammanlagt 16 avsnitt) på raken.

Ivalo hittar du på Yle Arenan. Ta en förhandstitt på den nya säsongen i trailern nedan. Trailern saknar tyvärr svensk textning men själva serien är översatt till svenska.

Trailer: Ivalo - Säsong 2 (FIN) - Spela upp på Arenan

Äntligen!

Vem skulle inte vilja leva för evigt? Eller åtminstone tills man lämnat ett spår i historien? Följ med det galna pensionärsgänget i den svenska dramakomedin Äntligen! så får du se hur djup en vänskap som varat i över 50 år kan bli.

Tre personer försöker flytta på sin döde vän som ligger på en säng. Scen ut dramakomedin Äntligen!
Bildtext ”Hallå Jacob! Dags att vakna och vinna Nobelpriset!”
Bild: © SVT 2022 Photo: Mats Bäcker

Om fem dagar ska hela världen få veta att Jacob Widman är årets Nobelpristagare i ekonomi. Det finns bara ett problem. Han är död. Jacobs bästa vänner bestämmer sig då för att låta omgivningen tro att han lever fram till den stora dagen, så han får Nobelpriset och därmed blir "odödlig". Det visar sig snart att var och en också har egna motiv som bubblar upp till ytan.

Den galna historien är indelad i fyra avsnitt. Flera av Sveriges mest älskade skådespelare medverkar i serien: Johan Ulveson, Suzanne Reuter, Peter Dalle, Ulla Skoog, Lena Endre och Claes Månsson.

Roligt att veta:

Samma uppsättning skådespelare gjorde Lorry-serien på 1990-talet. Lorry blev känd för sin vassa, stötande och politiskt inkorrekta humor.

Äntligen! är baserad på den israeliska boken Stockholm och dramaserien vid samma namn, båda skrivna av Noa Yedlin.

För dig som:

 • Gillar svenska dramaserier som Bonusfamiljen, Vår tid är nu eller Älska mig.

 • Vill se något i feelgood-genren i stället för krimserier där du hela tiden behöver försöka fundera ut vem mördaren är.

 • Vill se en lite kortare serie som inte äter upp så mycket tid.

Pensionärsgängets bravader kan du se på Yle Arenan. Trailern hittar du här:

Trailer: Äntligen! - Spela upp på Arenan